Noordwelle verduurzaamt het dorpshuis

Algemeen

Ons Dorpshuis' in Noordwelle wordt verbouwd. Morgen, dinsdag, start Zeeuwland samen met aannemersbedrijf Fraanje uit ’s-Heer Arendskerke met de werkzaamheden. Het dorpshuis wordt verduurzaamd en ondergaat een metamorfose, zodat het ook in de toekomst een aantrekkelijk dorpshuis is.Het doel van de verbouwing is het gebouw energiezuinig te maken. Op basis van een analyse van diverse energieconcepten, wordt het gebouw nu in eerste instantie geïsoleerd en voorzien van zuinigere installaties. Bovendien wordt de keuken, het sanitair en de inrichting vernieuwd.

Omdat de energiekosten een belangrijk deel vormen voor de kosten van het dorpshuis, ontstaat met de realisatie van het werk een betere uitgangssituatie voor de exploitatie van de voorziening voor het dorp.De kosten van het totale plan bedragen ongeveer € 150.000,-. Daarnaast helpen vrijwilligers mee. Zo hebben zij al diverse sloopwerkzaamheden uitgevoerd. Met de inzet van de vrijwilligers kan het totale plan worden gerealiseerd. Ook is er op een aanvraag van de Stichting Dorps- en Gemeenschapshuizen Schouwen-Duiveland € 15.000,- subsidie vrijgekomen van het Oranjefonds.?Deze wordt besteed aan de vernieuwing van de keuken. Zeeuwland investeert in het dorpshuis, omdat zij zich inzet voor de leefbaarheid op Schouwen-Duiveland.

De verbouwing die nu start, vormt fase 1 van het project "Duurzaam dorpshuis Noordwelle". Dit project houdt zich bezig met de vraag wat nodig is om het dorp zelf het dorpshuis te kunnen laten draaien. Het project wordt ondersteund door Platform 31, de gemeente Schouwen-Duiveland en Zeeuwland. In fase 2 wordt onderzocht op welke wijze de exploitatie van het dorpshuis verder in sociaal opzicht kan worden verduurzaamd.

Meer nieuws