Alcoholwet nekt jongerencampings

Algemeen

Sinds de invoering van het alcoholverbod voor jongeren onder de achttien jaar, komen de jongerencampings op het eiland fors in de problemen. De bezetting keldert nu de jongeren bang zijn dat ze hun biertje niet kunnen drinken. Burgemeester Gerard Rabelink denkt dat de ondernemers ,,op zoek moeten naar andere doelgroepen.” Nu het inmiddels zomer is wordt voor de campings die zich op de jongeren richten pijnlijk duidelijk wat de gevolgen van de wetgeving en de door de gemeente gevolgde handhaving zijn. Ondernemers willen niet bij naam in de krant, maar de reacties leren wel dat het hoog zit. ,,Jongeren bellen op of ze de reserveringskosten nog kunnen terugkrijgen. Ze gaan liever naar het buitenland,” aldus één van de campinghouders.

Terwijl de campings leeglopen en er al personeel naar huis wordt gestuurd, gaat het met de bungalowparken een stuk beter. Jongeren kunnen daar in de beschermde omgeving van de vakantiewoning hun gang gaan. Op campings ligt dat een stuk lastiger. Rabelink staat vierkant achter het kabinetsbeleid en vindt het vanzelfsprekend dat er streng gecontroleerd wordt. Gecontroleerd op de café’s op de campings en bij de campingwinkels. Want de bevoorrading gaat gewoon door. Maar er mag niet onder achttien jaar verkocht worden. De gemeente bracht eerder al undercover-bezoekjes aan supermarkten. Extra opsporingsbevoegde ambtenaren worden er ingezet. Pas als de jongeren in hún tent zitten, bevinden ze zich op privé-terrein en houdt de opsporing op.

Maar een rondje ‘langs de velden’ leert dat jongeren creatieve oplossingen zoeken. Door met een fles cola de straat op te gaan, die ‘op smaak gebracht is met sterke drank’. ,,Erger dan dat biertje hoor,” reageert de campinghouder gefrustreerd. Rabelink laat zich niet vermurven door de kritiek vanuit de sector. ,,We handhaven de wet en je kunt van mij als voorzitter van ‘Laat ze niet verzuipen’ niet anders verwachten.” Voorzitter Ed Troost van de Recron houdt zijn kruit droog omdat er volgende week een nieuw overleg op de agenda staan, maar hoopt dat de handhaving ‘met beleid’ gebeurt.

Naast handhaving organiseert de gemeente ook ontmoetingsfeestjes. Zoals On the Rocks waar jongeren de discotheek in gaan zónder alcohol. Maar moest onlangs afgeblazen worden voor de jongeren van zestien, zeventien jaar. Die hadden er geen trek in. Voor jongere kinderen werkt het wel. Ook dit wordt geëvalueerd, aldus Rabelink.

Meepraten? Klik hier voor de epinie over dit onderwerp.

Meer nieuws