Kustlab zoekt naar alternatieve plek

Algemeen

Stichting Het Zeeuwse Landschap heeft besloten om voor de ontwikkeling van het Kustlaboratorium op zoek te gaan naar een alternatieve locatie. Reden hiervoor is dat er op de huidige locatie, bij Burghsluis geen aanvaardbare oplossing gevonden is voor de afvoer van het gebruikte zeewater uit de aquacultuurbassins. Daardoor kan de volgende stap in de bestemmingsplanprocedure niet worden gezet. Het Zeeuwse Landschap en de ondernemers die in het Kustlaboratorium van start wilden gaan, zullen zich gezamenlijk op alternatieve locaties beraden.

Zilte aquacultuur op land, de teelt van vis, zagers en schelpdieren in bassins met zeewater, leidt nu vaak tot een niet aantrekkelijk, industrieel ogend landschap. Met het project Kustlaboratorium wil Stichting Het Zeeuwse Landschap laten zien dat aquacultuur op land, door een goede inbedding in een natuurlijke omgeving, wel degelijk een aantrekkelijke kustzone kan opleveren.

Voor het project is grond bij Burghsluis aangekocht. Om aanleg mogelijk te maken, moet het bestemmingsplan gewijzigd worden. In maart van dit jaar is het voorontwerp-bestemmingsplan van Kustlaboratorium ter inzage gelegd. Inmiddels zijn de inspraakreacties binnen, en is onder meer overleg gevoerd met de schelpdiersector en met het waterschap. Uit de gevoerde gesprekken blijkt dat er voor de afvoer van het gebruikte zeewater uit de aquacultuurbassins geen, voor alle partijen aanvaardbare, oplossing kan worden gevonden. Lozing op de Oosterschelde ter hoogte van Kustlaboratorium, waar mosselpercelen liggen, stuit op bezwaren vanwege het veronderstelde risico van de bloei van toxische algen. Transport via sloten richting het gemaal stuit op bezwaren van het waterschap en de landbouw.

Sinds het uitbreken van een explosieve groei van toxische algen in 2012 in de Ouwerkerkse Kreek, is de schelpdiersector - terecht - zeer alert op lozingen van water waar hoge concentraties van potentieel toxische algen in kunnen voorkomen. Aanwezigheid van deze algen in schelpdieren maakt ze tijdelijk ongeschikt voor consumptie, met grote gevolgen voor de schelpdiersector. Gericht onderzoek, uitgevoerd in opdracht van Het Zeeuwse Landschap, heeft laten zien dat er diverse preventieve maatregelen genomen kunnen worden die het risico minimaliseren. Desalniettemin is het risico niet voor de volle 100% uit te sluiten.

Meer nieuws