Coöperatie duurzame energie van start

Algemeen

Volgende week worden de handtekeningen gezet bij de notaris en is de coöperatie Energie Werkt een feit.Een samenwerkingsverband dat haar bijdrage wil leveren aan een energie-neutraal Schouwen-Duiveland. Met als ambitie in enkele jaren zeker tien nieuwe banen te realiseren en in 2016 10.000 zonnepanelen te hebben geplaatst. Het initiatief komt van de Ondernemerskring Schouwen-Duiveland en de sociale werkvoorziening de Zuidhoek. Allebei met een eigen ambitie. Want een groeiend aantal ondernemers wil overstappen op duurzame energie. Om aan de ene kant geld te besparen, maar anderzijds ook zeker om – zoals Martin Bouman van de coöperatie het verwoordt ,,de volgende generatie te helpen.” Want duurzame energie moet het antwoord zijn op de verdere terugloop aan fossiele brandstoffen. Dat directeur Jos Rijk van de Zuidhoek de kar helpt te trekken is omdat het zijn doel is om zoveel mogelijk mensen binnen zijn bedrijf aan het werk te helpen; als het even kan in een reguliere baan.

En dat lijkt te lukken. De coöperatie zet in op vier pijlers: energiebeheersing, collectieve inkoop van energie, toepassing duurzame energie e een innovatief parkeer- en vervoerssysteem voor in eerste instantie Zierikzee. Het levert – zo denken de initiatiefnemers nu – meteen tien tot twaalf banen op. Daarnaast kan Rijk zijn relatie met het bedrijfsleven op het eiland verder aanhalen en dat is nodig om ‘zijn mensen’ buiten de Zuidhoek aan de slag te krijgen.

De coöperatie sluit aan bij de ambitie van de gemeente om naar een energie-neutraal eiland te gaan. Dat betekent dat de energie die hier wordt verbruikt, ook hier geproduceerd wordt. Daarbij is de eerste inzet dus het plaatsen van zonnepanelen. Tienduizend panelen in 2016 is ambitieus, maar bekend is dat Zeelandia er al vijfhonderd wil hebben, de Zuidhoek haar dak aanbiedt aan ondernemers en er voldoende geluiden zijn dat ondernemend Schouwen-Duiveland er ook klaar voor is. Om te weten hoeveel energie er op het eiland wordt gemaakt en verbruikt zijn er cijfers nodig. Nu nog is het niet duidelijk hoe de verhoudingen zijn. Maar dat doet aan de ambitie niet af. Rijk wil dat er zoveel mogelijk energie achter de virtuele teller van de coöperatie komt.

Het idee is dat bedrijven zich bij de coöperatie melden. Daar kunnen panelen worden ingekocht in een samenwerking met gespecialiseerde bedrijven als Saman en Deurloo. De Zuidhoek wil graag de mensen leveren voor de installatie. Deelnemers worden lid van de coöperatie en het idee is dat zij (een deel van) de besparing in de coöperatie steken om meer projecten van de grond te krijgen. Hoe dat geregeld moet worden is nog niet helemaal uitgewerkt en kan nog alle kanten op. Achter de schermen wordt de coöperatie vormgegeven door een team, bestaande uit Jos Rijk, Olivier Verwest, Ad Andeweg, Willem van Zalm, Martin Bouwman, Karlien Mabesoone, Eric Caspers en Janneke ’t Hart. Volgende week dus de handtekeningen en dan de boer op. Op zoek naar ondernemers die het belang van duurzame energie onderschrijven en misschien ook kansen zien op de kosten verder te beheersen.

Meer nieuws