Nieuwe natuur rond Zierikzee krijgt vorm
Nieuwe natuur rond Zierikzee krijgt vorm

Nieuwe natuur rond Zierikzee krijgt vorm

Algemeen

Met graafmachines en tractoren wordt er momenteel hard gewerkt om de laatste natuurgebieden rond Zierikzee in te richten. Terwijl nieuwe kreken worden gegraven en grote partijen grond af- en aangevoerd worden, voelen tientallen vogelsoorten zich er al prima op hun plek. Kieviten en grutto’s lopen er met hun jonge kroost ongestoord door hun nieuwe thuis.

Het harde geronk van tractoren lijkt ze nauwelijks wat te doen. In het gebied aan de Levensstrijdweg zijn linten gespannen om ervoor te zorgen dat de vogels zich niet gaan nestelen. “Die actie lijkt grotendeels geslaagd, het merendeel van de broedparen heeft een plekje gezocht richting de Oosterschelde waar het gebied al grotendeels is ingericht”, vertelt boswachter André Hannewijk van Natuurmonumenten. “Slechts enkele paartjes trekken zich ook van de linten weinig aan. Daarmee doen ze meteen een beroep op de flexibiliteit van de aannemer, die daardoor nog meer gefaseerd te werk moet gaan in het gebied om de kust- en weidevogels niet te verstoren in hun leefgebied.”

Begin april zijn de werkzaamheden in de laatste in te richten natuurgebieden van Plan Tureluur bij Zierikzee begonnen. Daarvoor werkt Natuurmonumenten nauw samen met Provincie Zeeland en Dienst Landelijk Gebied. Hannewijk: “Bij de inrichting van de natuurgebieden aan de Levensstrijdweg en het gebied ten noorden van de N59 bij de Gasthuisdreef worden onder andere nieuwe kreken gegraven om zilte natuur te creëren. Het overige deel zal bestaan uit kruidenrijk zoet grasland.” Runderen zullen, als alles klaar is, zorgen voor het beheer van het gebied. Vrijwilligers van Natuurmonumenten zullen regelmatig op locatie zijn voor klein onderhoud als het controleren van rasters en hekwerk, controleren van de drinkwatervoorzieningen van het vee en het maaien van distels.

Om de beleefbaarheid van het gebied te vergroten komen er in de buurt van de Gasthuisdreef twee uitkijkpunten, van waaruit je mooi uitzicht hebt over het gehele natuurgebied. Rondom het gebied komt een wandel/fietspad met ruiterpad, zodat iedereen van het nieuwe natuurgebied kan genieten. Ook in gebied Levensstrijd komt een uitzichtpunt in de buurt van de havenpunt. De aanleg van enkele natuurbelevingspunten en fiets- en wandelpaden maken het gebied in de toekomst ook beleefbaar voor de recreant en natuurliefhebber.

De natuurgebieden rond Zierikzee maken onderdeel uit van het natuurontwikkelingsgebied Plan Tureluur. De nieuwe natuur dient onder meer als compensatie voor het verlies van schorren en zandplaten in de Oosterschelde. Tevens is het gebied geschikt als broedplek voor verschillende kust- en weidevogels als de visdief, noordse stern, grutto, tureluur en kluut.

Meer nieuws