Omstandigheden broedvogels verbeteren

Algemeen

Vogelbescherming Nederland en Natuurmonumenten gaan de komende jaren aan de slag om de omstandigheden voor broedende kustvogels op Schouwen-Duiveland in de provincie Zeeland te verbeteren.Dankzij een legaat kunnen goede broedplekken gerealiseerd worden in een gebied tussen Zierikzee en Burgh-Haamstede. Meer dan tien procent van de zeldzame en bedreigde strandplevieren broedt op Schouwen-Duiveland. Ook voor de sierlijke kluut is de zuidkust van Zeeland, waar Vogelbescherming en Natuurmonumenten aan de slag gaan, van groot belang. Chris van der Heijden van Vogelbescherming Nederland: “We gaan deze vogelsoorten helpen door eilandjes met schelpen aan te leggen. Veilige eilandjes waar ze rustig kunnen broeden, maar ook heel mooi te zien zullen zijn voor bezoekers. Op drie plekken worden veldprojecten uitgevoerd. Dat past zowel in het Beschermingsplan Duin- en Kustvogels van Vogelbescherming als het ‘Plan Tureluur’, dat er voor zorgde dat het gebied zeer vogelrijk is.”

In het 35 hectare grote gebied Prommelsluis gaat begin maart de eerste schop in de grond. Het gebied is voorzien van een kwelbuis om zilt water toe te laten. Afhankelijk van de waterstand, beslaat het water één tot tweederde van het geheel. Droogvallende delen raken nauwelijks begroeid in de zomer doordat het zilte, zoute water de begroeiing in toom houdt. Dat is gunstig voor de broedende vogels die van kale, onbegroeide oevers en eilanden houden.

Nu broeden er in Prommelsluis 18 soorten broedvogels waaronder Rode Lijst-soorten als grutto, tureluur, veldleeuwerik en graspieper.  Met de aanleg van een eiland in het noordelijk deel en het aanbrengen van schelpen gaat het natuurgebied hopelijk ook de strandplevier, kluut, bontbekplevier en diverse soorten sterns verleiden er te broeden.

 

 

Meer nieuws