Logo wereldregio.nl

Schaker Aangeenbrug alleen koploper

Hans Aangeenbrug is in de twintigste ronde van de interne competitie van schaakvereniging Zierikzee alleen koploper geworden. Hij deed dit door zijn grootste concurrent voor de titel, Kedem Gutking, te verslaan. Aangeenbrug bracht met wit een nog onbekende variant van het Indisch op het bord. Deze schijnt alleen nog maar in de allernieuwste boekjes te staan. De met zwart spelende Gutkind was veel tijd kwijt aan het vinden van de juiste bestrijding, maar slaagde erin goed tegenspel te krijgen. Onder groeiende tijdsdruk maakte hij echter een foute inschatting wat door Aangeenbrug goed afgestraft werd. Gutkind verloor en moet in deze competitie nog één keer tegen Aangeenbrug, een partij die hij moet winnen om nog kampioen te kunnen worden.

Martin Krijger kwam goed uit de opening en Bas van de Graaf was veel tijd kwijt aan het vinden van goede tegenzetten. Toen Krijger even niet de beste voortzetting vond zette Van de Graaf een tegenaanval op. Krijger offerde daarop een loper, en had er nog remise uit kunnen halen, maar koos de verkeerde voortzetting en gaf op na dameverlies.

Kees van den Nieuwendijk leek een mooie stelling te krijgen en zette de aanval op de koningsstelling van Sjaak Spiegels in. Deze kreeg even later kans op een tegenaanval, die Van den Nieuwendijk verkeerd inschatte. Hij beging een ernstige fout, een buitenkansje dat de dit seizoen zeer scherpe Spiegels zich niet liet ontgaan en de partij won.