Gemeente waarschuwt voor colportage

Algemeen

De gemeente Schouwen-Duiveland heeft van diverse inwoners in Zierikzee te horen gekregen dat er afgelopen vrijdagavond een man aan het colporteren was aan de deur. De persoon zou langs de deur zijn gegaan met de mededeling dat er in de gemeente de laatste tijd veel woninginbraken zijn. Daarnaast bood hij aan de beveiliging van de woning te kunnen verbeteren. Hierbij toonde de heer een kaartje. Het is de gemeente niet duidelijk wat er op dit kaartje stond vermeld. Welke vormen van beveiliging (fysiek, alarminstallatie o.i.d.) hij aanbood is ons evenmin bekend.

Het is niet verboden te colporteren, maar voorzichtigheid is wel geboden. Zeker in het geval van woninginbraken en het nemen van preventiemaatregelen (aanbrengen van beveiliging). Als u benaderd wordt met een dergelijke vraag is het goed dat u nadrukkelijk doorvraagt naar een legitimatiebewijs en personen niet zomaar uw woning binnenlaat. U kunt eventueel bij het bedrijf van de colporteur navragen of het juist is dat zij deze actie uitvoeren, voordat u besluit de betreffende persoon uw huis binnen te laten.

Ook kunt u vragen naar de  vergunning van de gemeente Schouwen-Duiveland bij de colporteur of navraag doen bij de gemeente naar de vergunning van het bedrijf. Colportage is namelijk een vorm van venten. Voor venten moet men een vergunning hebben volgens artikel 5.15 van de Algemeen Plaatselijke Verordening (APV) van de gemeente Schouwen-Duiveland. De APV zegt dat het ten eerste verboden is te venten zonder vergunning van het college en ten tweede dat het college extra regels kan stellen voor het venten.

Meer nieuws