Inzet op buurtbemiddeling

Algemeen

Wie met enige regelmaat naar het televisieprogramma de Rijdende Rechter kijkt is niet langer verbaasd over het groeiend aantal burenconflicten. Mensen staan elkaar soms naar het leven om een overhangende boom of een net niet goed geplaatste schutting. Woningbouwvereniging Zeeuwland én de gemeente gaat er mee aan de slag.Woningbouwvereniging Zeeuwland investeert al langer in het aanpakken van conflicten in de straat. Zeker bij huurders, waarvoor Zeeuwland een verantwoordelijkheid heeft. Klant- en kernmedewerkers zijn verdeeld over de woongemeenschappen en hebben ook al de nodige tijd gestoken in bemiddeling. Maar sinds kort heeft Zeeuwland in de persoon van Gerard van Wanrooij een zogenoemde wooncoach.

Volgens Jeffrey van Doorenmalen van Zeeuwland is het de taak van de wooncoach om problemen in de kiem te smoren. Van Wanrooij is net van start gegaan en deze week is er overleg met de gemeente om afstemming te zoeken met de buurtbemiddelaar, waarvoor de gemeente geld heeft uitgetrokken. Veertigduizend euro om precies te zijn.

Buurtbemiddeling ontstaat door een netwerk van vrijwilligers. Die gaan niet direct de problemen oplossen, maar proberen de communicatie tussen ‘strijdende’ partijen op gang te krijgen. Het geld dat de gemeente deze week vrijgemaakt heeft gaat naar Diadeo Mediation, dat de vrijwillige buurtbemiddelaars gaat begeleiden.

Die bemiddeling berust op drie peilers. Relaties tussen strijdende buren moeten in de kiem gesmoord worden en vooral ook hersteld. Volgens de gemeente komen conflicten vooral vaak voort uit het gebrek aan communicatie. Dit moet in de leefbaarheid ten goede komen, zoals die staat beschreven in de toekomstvisie Tij van de Toekomst. En een derde gedachte achter de buurtbemiddeling het ontlasten van het rechtsysteem en andere professionals.

Daarom ook komt er afstemming met niet alleen Zeeuwland, maar ook de politie. Bestuurlijk verantwoordelijk is burgemeester Gerard Rabelink, die openbare orde en veiligheid in zijn portefeuille heeft. Het project buurtbemiddeling gaat twee jaar lopen, waarna er een evaluatie komt.

Meer nieuws