Zwaardere straffen voor bijstandfraudeurs

Algemeen

Hoewel het aantal bijstandsfraudes op Schouwen-Duiveland te verwaarlozen klein is, moet de gemeente toch zwaarder gaan straffen. Dat heeft de Tweede Kamer besloten. ,,Wij hadden deze aanscherping eigenlijk niet nodig,” aldus Rinus Dijke, hoofd van de afdeling Werk, inkomen en zorg (sociale zaken) van de gemeente.

Volgens Dijke is het aantal fraudes jaarlijks zelfs op één vinger in plaats van één hand te tellen. Grootscheepse fraudes, zoals die soms vanuit de grote steden de media halen, zijn op Schouwen-Duiveland niet bekend. Volgens Dijke is de moraal op het eiland anders. ,,En we zitten er ook bovenop”, aldus het afdelingshoofd. De gemeente heeft ook belastinggegevens dus een mogelijke fraude komt snel aan het licht. Daarnaast heeft de gemeente een sociaal rechercheur, die regelmatig op pad gaat.

Tot 1 januari jongstleden moest een fraudeur het oneigenlijk verkregen geldbedrag teruggeven en kon er bij herhaling een kleine korting op de uitkering volgen. Maar vanaf nu is de hele andere koek.

Het gefraudeerde bedrag moet terug en wordt ook nog eens als boete opgelegd. Bij herhaling kan dat zelfs tot 150 procent van het gefraudeerde bedrag leiden. Samen met de normale teruggave een vaak onoverkomelijk bedrag van 250 procent van het gefraudeerde bedrag.

,,We hebben ons aan deze regels te houden”, aldus Dijke. Maar de gemeente kan de wijze van terugbetalen wel per persoon bekijken. ,,Fraude moet natuurlijk nooit lonen, maar we zullen zeker naar de persoonlijke omstandigheden kijken.”

Op dit moment telt de gemeente ongeveer 380 bijstandsgerechtigden en Dijke verwacht nog wel een zekere toename. Die schrijft hij vooral toe aan de seizoenen. Als straks het voorjaar weer komt en de recreatie weer opstart, zal het weer wat afnemen.

Meer nieuws