Nieuws over 'onbekende vrouw' Ouwerkerk

Algemeen

Er is meer informatie vrijgekomen over de 'onbekende vrouw' die na de Ramp van '53 in Ouwerkerk zou zijn begraven. Afgelopen september zijn op Schouwen-Duiveland tientallen graven geopend om watersnoodslachtoffers 60 jaar na de ramp alsnog een identiteit te kunnen geven. Dat is mogelijk met nieuwe DNA technieken. Alle inspanningen rondom de opgravingen hebben nu mogelijk geleid tot de ontdekking van een nieuw graf in Ouwerkerk, onder het monument van de begraafplaats aldaar. Morgen, woensdag, vindt er met behulp van een robot zogenaamd gondradar-onderzoek plaats om de exacte locatie van het graf te bepalen. De exhumatie van het graf vindt plaats op dinsdag 17 december. De begraafplaats is deze dag gesloten.

Na afloop van de werkzaamheden in september is door verschillende bronnen gemeld dat er nog een graf met een onbekende dode op de begraafplaats van Ouwerkerk moet zijn. Naar aanleiding van deze meldingen heeft nader onderzoek plaatsgevonden. Des te meer omdat het mogelijke graf niet staat geregistreerd in de gemeentelijke administratie. Uit oude plattegronden, opgesteld door de gemeente Enschede (die stad heeft Ouwerkerk na de watersnoodramp ‘geadopteerd’), blijkt dat er onder de stenen van het monument een grafruimte is ingetekend. Wanneer je de foto’s vergelijkt, is te zien dat er bloemen en kransen op de bewuste plaats zijn gelegd. Vermoedelijk heeft het begraven in de nabijheid van het monument een symbolische achtergrond. Oude krantenartikelen bevestigen dit omdat er op de bewuste plaats een bordje te zien is, waarop staat ‘onbekende vrouw’. In de artikelen wordt gesproken over de begrafenis die hier heeft plaatsgevonden.

Het exhumeren van dit graf is ook besproken in de klankbordgroep die eerder voor de opgravingen in september is het leven was geroepen. Ook die groep heeft een positief advies uitgebracht. De dorpsraad Ouwerkerk is eveneens vooraf geïnformeerd en heeft geen bezwaren geuit.

Meer nieuws