Aantal banen in Zeeland daalt verder

Algemeen

In 2013 is het aantal banen in Zeeland verder gedaald. Voor het tweede achtereenvolgende jaar is sprake van een stevige afname van banen en een verschuiving naar flexibele schil en uitzendwerk. Bedrijven en overheidsorganisaties krimpen en reorganiseren, bedrijven gaan failliet of stoppen anderszins hun activiteiten. Aan de andere kant komen er wel veel nieuwe bedrijven bij, vooral starters.

Dit past dan ook in de trend van de vorming van meer kleinere flexibelere organisaties met deeltijdwerk en uitzendwerk en meer zelfstandigen zonder personeel (ZZP). Dit blijkt uit het Ribiz- onderzoek van de provincie Zeeland, Zeeuwse gemeenten en de Kamer van Koophandel Zuidwest- Nederland onder 19.000 bedrijven.

Sinds het begin van de economische crisis in 2008 bleef het aantal banen tot 2011 stabiel. Veel bedrijven hebben tot het laatst geprobeerd ervaren personeel te behouden. Met het voortduren van de moeilijke marktomstandigheden blijkt de rek er voor veel bedrijven uit. Nu zoeken veel bedrijven en overheden naar mogelijkheden om te bezuinigen. Deze ontwikkelingen leiden onvermijdelijk tot een daling van het aantal banen en meer flexibiliteit in contracten en samenwerking tussen bedrijven en ZZP-ers. Het aantal bedrijven groeit wel gestaag. In 2013 steeg dit aantal met 500 naar een totaal van 33.500. In 2013 zijn 3.000 bedrijven in Zeeland gestart. Het aantal starters ligt hiermee 8% hoger dan een jaar eerder.

Meer nieuws