Bruse Boys gelukkig om Duivelandse derby

Hij had liever vanaf minuut één in het veld willen staan, maar met een rol als matchwinnaar één minuut voor tijd kon hij ook wel leven. Met hij wordt Gerard Vogel bedoeld. Het was, zoals ze dat dan zeggen, een gouden wissel van Bruse Boys-trainer Wim Nieuwland, maar de invaller, ruim twintig minuten voor tijd voor Dennis Hoep, was ook een ware geluksvogel. Of is gelukkige vogel beter op zijn plaats. Want om nu te zeggen dat de 3-2, voor de thuisploeg de winnende treffer in de onderhoudende derby met Duiveland, een schoonheid was? Nee. Het doelpunt kwam ongelukkig voor Duiveland nogal gelukkig tot stand. Marco Ketting wilde links in het strafschopgebied met rechts op het doel van Duiveland-doelman Jaap Steenpoorte schieten, maar raakte de bal totaal niet goed waardoor de bal zomaar voor de voeten van Vogel belandde. Ook de invaller zette zijn rechtervoet er tegenaan. Door de bal ook al niet feilloos te raken, verdween die tot verbazing van iedereen in het doel van de Oosterlanders. ,,Ik raakte 'm niet helemaal lekker", legde Vogel uit. ,,Als ik 'm wel goed had geraakt, was de kans groot geweest dat ik de bal tegen een tegenstander of de keeper had geschoten." Het doelpunt verlamde Duiveland, simpelweg omdat er te weinig tijd over was om gelijk te maken en omdat Duiveland bij 2-2 nog een paar aardige mogelijkheden kreeg om zelf de derde treffer te produceren. Sterker nog, bijna een uur lang was de formatie van coach Andre Maas qua instelling en voetballend vermogen de betere van Bruse Boys op sportpark Volharding waar zaterdag een kleine 250 toeschouwers het Duivelands onderonsje in de tweede klasse bekeken. Nieuwland: ,,Er was geen spirit in het team. Het was slappe hap". Het was daarom niet verrassend dat Duiveland in Bruinisse op voorsprong kwam en niet toevallig gebeurde dat door Leen IJzelenberg en Robbert de Bruine, twee spelers die de laatste weken namens Duiveland erg goed op dreef zijn. De aanvoerder zag op links De Bruine vrij staan en deponeerde daar de bal. De Bruine speelde een Bruenaar uit en scoorde met rechts in de rechterhoek: 0-1. Bruse Boys leek er niet door wakker te zijn geschud en zag de buurman acht minuten na rust de marge verdubbelen. Wouter de Jonge, die ook een goed optreden kende, gaf vanaf rechts voor. Zijn bal werd onderweg niet getoucheerd waarna Barry Steenpoorte de bal bij de tweede paal binnengleed: 0-2. Wat een luxe voor de ploeg die dit seizoen vooralsnog voor haar voortbestaan in de tweede klasse E moet knokken. Via een gelukje - Tommy Pronk benutte een vrije trap die werd gegeven voor een twijfelachtige overtreding - en al vrij snel na de 0-2 maakte Bruse Boys die aansluitingstreffer. Tien minuten later was de stand 2-2: Doelman Steenpoorte ging niet vrijuit bij een voorzet vanaf links door Mats Willemse waardoor Domenique van den Berge (foto)geen moeite had om te scoren. Duiveland was niet geknakt en zocht zorgvuldig het strafschopgebied van Bruse Boys op. Tot drie keer vuurden ze af op Bruse Boys-goalie Mark Giljam maar even zoveel keer hield hij stand. Duiveland miste in die pogingen net dat beetje geluk om te kunnen scoren, maar had inmiddels wel vrede met de tussenstand. Bij Bruse Boys overheerste hetzelfde gevoel. Maar om er in de resterende tijd een potje zomeravondvoetbal van te maken, ging ook weer te ver. Met de al eerder beschreven derde, gelukkige goal als gevolg. ,,We hadden zeker meer verdiend" ,sprak Barry Steenpoorte direct na de wedstrijd. ,,We krijgen kansen en maken 0-2. Eigenlijk doet er niets op. De vrije trap was in mijn ogen geen vrije trap en een foutje van de keeper kan gebeuren." Na de 2-2 zat er zeker meer in, wist Steenpoorte. Dan alleszeggend: ,,Maar als je 'm zelf niet maakt... Dit is gewoon zuur." zijn trainer Maas vond dat minimaal een gelijkspel verdiend geweest was. ,,Qua kansenverhouding ontloopt het elkaar niet veel. Dit is heel erg zuur, zeker de manier waarop de derde goal tot stand komt. Hij wordt twee keer verkeerd geraakt en gaat er in. Daar doe je niets aan." Met de opmerking dat er wel stijgende lijn in het voetbal en de optredens van Duiveland zit, koopt Maas niet zo veel. ,,Dat roepen we al weken, maar dat levert geen punten op. Natuurlijk spelen we beter dan aan het begin van het seizoen. Er is beleving en we halen het beste eruit. We laten een paar mogelijkheden op de 2-3 liggen. Dan win je, nu doet de tegenstander dat." Nieuwland beaamde dat. ,,Voordat wij de derde maken, kunnen zij dat ook. Een gelijkspel was terecht geweest. Eerlijk is eerlijk." Zo klonken de woorden van Vogel ook. ,,Ik had liever vanaf het begin willen spelen, maar hier", doelend op de winnende goal, ,,ben ik ook wel content mee. In overleg met de trainer speel ik wedstrijden in het tweede om ritme te houden want ik heb er niets aan drie keer achter elkaar op de bank te zitten. Op deze manier invallen is gewoon fantastisch."