Inspectie vrijvervalstelsel Westerschouwen

Algemeen

Het waterschap Scheldestromen start 9 december met de reiniging en inspectie van een gedeelte van het vrijvervalstelsel Westerschouwen. Het leidingenstelsel, onderdeel van het afvalwatertransportsysteem, vervoert het afvalwater uit de kernen Renesse, Burgh- Haamstede, Nieuw Haamstede, Westenschouwen, Scharendijke, Ellemeet, Serooskerke, Noordwelle naar de rioolwaterzuivering (rwzi) Westerschouwen in Haamstede. Tot de tweede week van januari 2014 wordt het vrijvervalstelsel langs de Stoofweg vanaf de Stoofwekken in Renesse en langs de Lage Zoom tot ongeveer de Oostweg in Burgh-Haamstede geïnspecteerd. In het voorjaar van 2014 wordt het overige deel van de riolering tot de rwzi Westerschouwen geïnspecteerd. Uit de inspectie van het vrijvervalstelsel moet naar voren komen welke delen van het leidingenstelsel gerenoveerd moeten worden.

Bij de inspectie en reiniging is nauwelijks overlast voor de omgeving. Werkzaamheden worden vanuit een vrachtwagen of bestelbus uitgevoerd die van put naar put rijdt. Tijdens de werk- zaamheden is de weg bij zo’n rioolput tijdelijk versmald en worden uit voorzorg verkeers- maatregelen genomen.

Het afvalwatertransportsysteem van de rwzi Westerschouwen bestaat uit 16 kilometer aan vrijvervalriolen en daarnaast uit 11 kilometer persleidingen en rioolgemalen. Het vrijver- valstelsel maakt gebruik van de zwaartekracht om het afvalwater naar uiteindelijk de rwzi te transporteren. Daarvoor is het noodzakelijk dat de leidingen op precies de goede diepte liggen om ervoor te zorgen dat het afvalwater afstroomt. Het vrijvervalstelsel Westerschouwen wordt van 2014 tot 2020 preventief gerenoveerd om lekkage of inzakkingen te voorkomen. Voordat de renovatie uitgevoerd kan worden, reinigt en inspecteert het waterschap het lei- dingenstelsel.

Meer nieuws