Minder medicijnen in afvalwater

Algemeen

Waterschap Scheldestromen is positief over de verschillende initiatieven van ziekenhuizen om medicijnresten en desinfecterende stoffen in het afvalwater tegen te gaan. In Zeeland werken de ziekenhuizen ZorgSaam en het ADRZ via verschillende methoden aan het terugdringen of zelfs geheel voorkomen van deze vervelende stoffen in het afvalwater. Op die manier neemt het aantal verontreinigingen af waardoor er uiteindelijk schoner water in de sloten terecht komt.

Ondanks de verschillende belangen van het waterschap en de ziekenhuizen om met dit thema aan de slag te gaan, proberen partijen waar mogelijk positieve effecten te versterken. Met name het waterschap heeft als doel dat er zo min mogelijk schadelijke stoffen in het afvalwa- ter terechtkomen. Ziekenhuizen hebben nog een ander doel, bij hen speelt dit thema vooral om hygiëne en werkomstandigheden in de ziekenhuizen te verbeteren en schoonmaak- en per- soneelskosten terug te dringen.

Het waterschap werkt graag mee aan het saneren van de grotere lozingen van medicijnresten en heeft daardoor een duidelijke voorkeur voor de zuiveringsfilter die ZorgSaam eind 2013 wil plaatsen. Deze filter zorgt ervoor dat al het afvalwater uit het ziekenhuis gezuiverd wordt en er geen vervelende stoffen meer in het riool terechtkomen. Het waterschap zou graag zien dat bij de bouw van nieuwe ziekenhuizen rekening wordt gehouden met dit soort nieuwe technieken. Het ADRZ gaat werken met wegwerpproducten van geperst papier die vermalen worden en als pulp in het riool terecht komen. Hierbij wordt vooral het verbruik van chemicaliën (ontsmet- tingsmiddelen), schoonmaakproducten en energie teruggedrongen. Onderzoek van ADRZ en het waterschap heeft onlangs uitgewezen dat deze methode de doelmatige werking van de rioolwaterzuiveringen (rwzi’s) niet negatief beïnvloedt.

Ook al is het met een ander belang, het waterschap is er blij mee dat het thema medicinaal afvalwater speelt bij grote afvalwaterleveranciers zoals ziekhuizen. Met de toenemende ver- grijzing zal het medicijngebruik alleen maar toenemen en de aanwezigheid van medicijnres- ten en hormoonverstorende stoffen in het afvalwater stijgen. Ook in de Samenwerking Afval- waterketen Zeeland (SAZ), de samenwerking tussen waterschap en dertien Zeeuwse gemeen- ten, is afvalwaterzuivering en daarmee medicijnresten een terugkerend thema. Landelijk en Europees krijgt het onderwerp veel aandacht omdat de Europese Commissie extra onderzoek wil doen naar de schadelijkheid van medicijnresten en hormoonverstorende stoffen in opper- vlaktewater.

Meer nieuws