Duiveland nederig na tweede zege

Er klonken zowaar weer wat positieve geluiden uit het Duiveland-kamp, maar het besef, dat er nog een lange weg te gaan is en de ploeg er nog lang niet is, overheerste na pas de tweede zege uit het seizoen 2013/2014. Vooral het besef van de werkelijkheid was er bij spelers en trainer na afloop van de met 3-1 gewonnen wedstrijd. Immers, één zwaluw(e) maakt nog geen zomer. Luister maar naar twee betrokkenen. Speler en één van de voortrekkers in het ‘degradatieduel’ met de Brabanders, Robbert de Bruine: ,,Als we een paar overwinningen kunnen behalen, kunnen we een klein beetje naar boven kijken. We moeten met het hele team hard werken om er in te blijven”. Duiveland-coach André Maas voegde daar aan toe: ,,Voetballend was het niet optimaal, maar we hebben werklust getoond en degelijk gespeeld. Tegen dit soort ploegen”, doelde de Wouwse trainer op teams die op dit moment rond zijn ploeg bivakkeren, ,,moeten we punten pakken.” Ja, het is even wennen voor Duiveland. Waar ze tijdens voorgaande seizoenen in de tweede klasse meer dan een volwaardige evenknie waren voor bijvoorbeeld SSV’65, GPC, Zaamslag, VVC’68, Dauwendaele, is het in het huidige voetbaljaargang ‘behelpen’. Met clubs van veel minder naam, Tholense Boys, MZVC, De Fendert, heeft Duiveland nu veel meer te stellen. Zo werd er verloren van de Thoolse ploeg, gewonnen van de Middelburgers en gelijkgespeeld tegen de Brabanders. Normaal gesproken zijn dat alle drie zekerheidjes voor de Oosterlanders. Dit seizoen is het allemaal anders. Vormgebrek, pech, te veel persoonlijke fouten en een waslijst aan blessures tekenden het seizoen tot de wedstrijd tegen Zwaluwe. Persoonlijke fouten waren er zaterdag nauwelijks, pech was er evenmin en Maas miste in de basisopstelling alleen zijn eerste doelman Simon de Bruine (langdurige blessure) en aanvallende middenvelder Ronald Zwager, die terugkomt van een kwetsuur. ,,Ik  mag hopen dat dit ons een grote boost geeft”, duidde De Bruine na afloop. ,,Dat dit de ommekeer zal zijn.” Maas: ,,We bekijken het van week tot week. Elke week is nu een finale voor ons”. Dat begon dus zaterdag tegen Zwaluwe maar niet best in eerste instantie. ,,De eerste helft was een beetje matte partij van ons. We speelden heel slecht en leden heel veel balverlies", sprak Maas. ,,Hierdoor gooiden we het spel in de voeten van de tegenstander. Zelf kregen we heel veel mogelijkheden om et uit te spelen, maar dat deden we heel slecht. In de tweede helft leden we minder balverlies en benutten we ons kansen wel. Het spelbeeld was hetzelfde, maar speelden wij beter combinatievoetbal. Het was niet dat Zwaluwe in de eerste helft sterk speelden, maar omdat wij slecht waren." De Bruine noemde Duiveland voor en en na rust een wereld van verschil. ,,We zakten in de eerste helft teveel in en in de tweede helft moesten we", refereerde de middenvelder aan de in 35e minuut opgelopen achterstand. ,,Na rust gingen we meer druk zetten en daar had Zwaluwe veel problemen mee. Toen kwamen we meer aan voetballen toe en konden we acties maken." Het beter spel en voetbal aan Oosterlandse zijde resulteerde na rust in een stief kwartier tot meer dan een verdiende 3-1-zege. Eerst (59e minuut) kopte Leen IJzelenberg fraai raak uit een hoekschop van Barry Steenpoorte, daarna (68e minuut) krulde De Bruine (,,hij ging er prachtig in") de bal fraai met rechts achter de boomlange Zwaluwe-doelman in de rechterbovenhoek en vervolgens (72e minuut) tikte Steenpoorte de bal bij de tweede paal binnen. Zoveel klappen in zo'n kort tijdsbestek was Zwaluwe te machtig en na de derde van Duiveland was de wedstrijd eigenlijk gespeeld en konden de spelers al een beetje genieten van hun overwinning. Dat werd nog een beetje meer toen ze binnen de uitslagen van de andere 'degradatieconcurrenten' hoorden. Een zwaluw(e) maakt nog geen zomer, maar bracht de ploeg wel van de laatste naar een elfde plaats op de ranglijst. En dat voelt, met de derby tegen Bruse Boys (30 november) in het vooruitzicht, net even wat prettiger.