MZC'11 zeer efficiënt

De eerste competitiederby ooit tussen MZC'11 en DFS was de wereld op z'n kop. De Zierikzeese ploeg, dat de laatste weken goed speelde maar niet of moeizaam scoorde, was ineens dodelijk efficiënt tegenover de formatie uit de Westhoek, dat de voorbije weken vooral teamprestaties leverde, maar waarbij het individualisme plotseling hoogtij vierde. Tsja, dan is het volkomen verklaar- en beredenbaar dat MZC'11 zaterdag op sportpark Den Hogen Blok volkomen verdiend met 3-0 zegevierde en in de stand van de derde klasse A in punten op gelijke hoogte kwam met DFS. Maar wel nog altijd zes punten achterop koploper Nieuwdorp, de eerstvolgende tegenstander van DFS. Een betere competitiestart van laatstgenoemde en afdoende trefzekerheid bij MZC'11 hadden beiden op een aanzienlijk kleinere achterstand van Nieuwdorp kunnen brengen. De competitie is nog erg lang, kan een clichématige conclusie luiden.  Wat viel er nu meer op tijdens het door ongeveer 250 mensen bezochte streekduel? De efficiëntie van MZC'11 of het gebrek aan beleving bij DFS? Het laatste, want dat is de basis van iedere wedstrijd. Als dat er niet is, kun je lang voetballen maar is het lastig scoren. DFS-trainer Ben van de Bos: ,,Van te voren hoorde ik al 1-3, 1-4 en 1-5 voorbij komen. Maar dit voel je aankomen. MZC'11 heeft vorige week schlemielig verloren. Dan gebeurt er wat met zo'n ploegje. Ze laat zich echt niet afslachten door DFS. Ik zei dat het een moeilijk potje zou worden maar ze hebben het veel te makkelijk opgepakt. Je kunt allemaal een keer tegen een zeperd aanlopen. Dat kan. Maar dit, geen beleving, geen inzet, geen passie, geen bezieling. Je ziet het erin sluipen." MZC'11-collega Adriaan Nieuwenhuijse: ,,Ik had van DFS ook meer beleving verwacht". Mocht DFS met een strijdplan naar Zierikzee zijn gekomen, kon dat na drie minuten de prullenbak in. Een vlotlopende aanval werd door Rick Bevelander, de laatste drie wedstrijden als bankzitter begonnen, keurig afgerond. Daarna bleef het een kwartier 'stil', laat staan dat er sprake was van een derby(sfeer), nota bene de eerste ooit tussen de twee elftallen. In de twintigste minuut maakte Nuno Andrade Varela met één van zijn solo's het heel MZC'11 lastig. Hij stuitte uiteindelijk op doelman Ruud van der Linde, die vier minuten later een poeier van Lennart Padmos knap tot corner verwerkte. Daarna viel het streekduel eigenlijk weer stil tot MZC'11 haar tweede, goede aanval met een doelpunt bekroonde. Een door Frido Tims onnodig over de zijlijn geschoten bal was daar de oorzaak van. De ingooi kwam bij Corné Schilperoort, die zijn vrije rol in de spits zaterdag puik invulde. De oud-speler van Kloetinge vond Bevelander aan de linkerkant, die een voorzet op maat gaf bij de tweede paal waar de opgekomen middenvelder Martijn van Grunsven beheerst en koelbloedig afrondde: 2-0. Nog voor rust rommelde het nog wel voor de goal van MZC'11 maar de aansluitingstreffer van DFS bleef uit. Nieuwenhuijse: ,,In de eerste helft speelde DFS goed". Ook Van de Bos had toen nog wel vertrouwen in een bevredigende afloop. ,,Ik had wel het idee het in de tweede helft recht te zetten want we we hebben een team dat vijf keer in een helft kan scoren. Maar er zat helemaal geen beleving meer in." Was het ontluisterend? ,,Ja, en als MZC'11 het slim uit had gespeeld, maken ze er nog drie. We hebben zoveel goede spelers in een team en onafhankelijk van elkaar wilden ze laten zien hoe goed ze kunnen voetballen. Je voetbalt als een team en dat was ook het succes van de afgelopen tijd. Dan gaan individuele kwaliteiten helpen en ga je winnen. Nu werkte het tegen je." Het beginoffensief van DFS in de tweede helft duurde slechts enkele minuten. Daarna werden de spelers van DFS makke schapen waarbij MZC'11 inderdaad vergat ze naar de slachtbank te brengen. De 3-0 was ook al weer een goed uitgespeelde aanval met deze keer Schilperoort als eindstation. Nieuwenhuijse: ,,Het waren allemaal drie uitgespeelde kansen. Dat vind ik wel belangrijk. Dit hadden we echt nodig". Na de derde treffer speelde MZC'11 het slim uit. Waar nodig en op veilige afstand van het strafschopgebied onderbrak het de aanvallen van DFS, dat daarmee de moed steeds verder in de schoenen voelde zakken. Hoewel bijna alle wissels werden verbruikt, voelde de scheidsrechter van dienst de wedstrijd en het verloop en vooral het moedeloze en machteloze gevoel van DFS feilloos aan. De klok was de negentig minuten nauwelijks gepasseerd of het laatste fluitsignaal klonk. De eerste derby tussen MZC'11 en DFS was verleden tijd maar gaat slechts voor de statistieken de boeken in. Historisch was het duel niet.