Waterschap was verrast door hevige regenval

Algemeen

Landbouwers in de Kop van Schouwen en andere kwetsbare gebieden in de regio hebben miljoenen euro’s schade geleden door de extreme regenval. Het waterschap Scheldestromen zegt alles gedaan te hebben wat mogelijk was. Het waterschap zag geen noodzaak om het beleidsteam in te schakelen en zegt ook verrast te zijn door de vele regen.

Waterschapsbestuurder ir Luc Mangnus legt uit dat de gemalen al voor het weekend volop draaiden ,,en het hele weekend waren mensen van ons in het veld om alles in de gaten te houden.” Toch duurde het tot zondagmiddag voordat het zogenoemde calamiteitenteam bij elkaar kwam. Dat is een operationeel team. Pas zondagmiddag werd het besluit genomen om grote pompen te gaan inzetten, die later die dag in actie kwamen.

,,We hadden niet op zoveel regen gerekend. De berichten voor het weekend waren, dat er 30 tot 50 millimeter regen zou vallen. Dat is veel meer geworden. Pas zondagmorgen sprak het KNMI van de code Oranje.” Mangnus zegt op de hoogte gehouden te zijn, maar er was voor de operationele dienst geen reden om de bestuurders van het waterschap ook op te roepen.

Ondertussen kwamen steeds meer boeren op het eiland in de problemen. Mangnus schat in dat zo’n tien procent van de aardappelen hierdoor verloren zal zijn gegaan. En een rekensom leert dat het dan al om enkele miljoenen euro’s gaat. Ook zijn er volop verhalen van volgelopen uienopslagplaatsen en hebben ook minicampings het zwaar te verduren gekregen.

,,In 1998 heeft het ook zo geregend. En toen is de capaciteit van veel gemalen vergroot. Maar dat kost veel geld en heeft ook consequenties voor de lasten van de burger.” Volgens Mangnus wordt er jaarlijks twintig tot dertig miljoen euro geïnvesteerd door het waterschap.

Deze week is ook Staatsbosbeheer aan de slag gegaan met de wateroverlast. In een deel van Plan Tureluur (ca 350 ha groot) is overtollig regenwater uit de omliggende polders het natuurgebied ingepompt. De boeren kregen de opdracht gekregen hun vee in veiligheid te brengen omdat het waterpeil in het gebied verder zou blijven stijgen.

Daar wordt nu aan gewerkt. Het water dat nu in het gebied wordt gepompt zal pas worden afgepompt als de omliggende polders voldoende zijn afgewaterd. Ook in de kreek van De Schelphoek wordt polderwater ontvangen en opgeslagen. Op deze manier levert Staatsbosbeheer een  bijdrage aan de wateroverlast op Schouwen Duiveland.

Over het gehele eiland hebben mensen zondag wateroverlast ervaren. De brandweer is zeven keer uitgerukt voor problemen in Kerkwerve, Zierikzee, Burgh-Haamstede en Bruinisse. In vrijwel alle gevallen betrof het wateroverlast. Er hebben zich geen persoonlijke ongelukken voorgedaan.

Meer nieuws