Waterschap trekt waarschuwing Ouwerkerk in
Waterschap trekt waarschuwing Ouwerkerk in

Waterschap trekt waarschuwing Ouwerkerk in

Algemeen

Waterschap Scheldestromen heeft de waarschuwing voor verslechterde waterkwaliteit in het oostelijke deel van de Ouwerkerkse Kreek ingetrokken. Uit metingen blijkt dat de alg Alexan- drium ostenfeldii nauwelijks meer voorkomt in de kreek en dus geen risico meer vormt voor de waterkwaliteit. De waarschuwingsborden rondom het oostelijke deel van de kreek worden verwijderd.

Uit voorzorg plaatste het waterschap begin augustus waarschuwingsborden nadat grotere hoe- veelheden van de alg Alexandrium ostenfeldii (een specifieke soort van de Dinoflagellaat) wa- ren gemeten. Hoewel de kreek geen officieel zwemwater is, werd uit voorzorg besloten dat contact met het water door mens en dier gemeden moest worden. Sindsdien heeft het water- schap in samenwerking met het Productschap Vis en Rijkswaterstaat de situatie nauwlettend in de gaten gehouden door onder andere extra metingen uit te voeren. Vanwege aanhoudend warm weer heeft het lang geduurd voordat de hoeveelheid algen aanzienlijk was afgenomen en het waterschap de waarschuwing heeft ingetrokken.

De dinoflagellaat Alexandrium ostenfeldii is een zwemmende alg die van nature voorkomt in de Nederlandse kreek- en kustwateren. De alg kan bij hoge aantallen net als de blauwalg ver- schillende toxische stoffen produceren zoals saxitoxine. Eventueel giftige stoffen komen al- leen vrij wanneer de alg tot bloei komt en afsterft.

Factoren die bij een eventuele algenbloei een rol spelen zijn aanhoudend warm weer, stil- staand water en een hoog gehalte aan nutriënten en organisch materiaal. Om algenbloei in de toekomst te beperken of te voorkomen heeft het waterschap verschillende maatregelen uitge- voerd. De instellingen van het gemaal zijn aangepast waardoor het vaker en korter draait. Ook is het watersysteem rondom Ouwerkerk aangepast en zijn nieuwe verbindingen in het afvoer- gebied gemaakt door het plaatsen van duikers en stuwen. Hiervoor worden nog een aantal werkzaamheden uitgevoerd, die volgens planning half november gereed zijn.

Meer nieuws