Kavelruilbureau Zeeland bestaat één jaar

Algemeen

Het Kavelruilbureau Zeeland bestaat één jaar. De tussentijdse evaluatie laat een groot succes zien. Het afgelopen jaar is kavelruil effectief ingezet om de bedrijfsvoering van agrariërs te verbeteren. Tot 1 augustus 2013 is 720 hectare grond geruild op vrijwillige basis; het streven is om eind 2014 op 1.800 hectare uit te komen. Gedeputeerde Gedeputeerde Carla Schönknecht is trots op het succes dat de tussentijdse evaluatie laat zien. "Het Kavelruilbureau is een initiatief van de Provincie Zeeland, waarbij alle partijen in het agrarisch gebied samenwerken. We zien nu dat dit loont. Het is bovendien een opsteker dat de betrokken rijksdiensten aangeven dat onze Zeeuwse insteek landelijke navolging verdient."

Kavelruil dient meerdere doelen. Het instrument wordt in eerste instantie ingezet om de landbouwstructuur en bedrijfsvoering van agrariërs te verbeteren, maar kavelruil heeft ook positieve gevolgen voor de verkeersveiligheid. Daarnaast profiteren natuur en milieu mee van de kavelruil. Tot slot heeft het Kavelruilbureau een belangrijke functie bij de aanleg van nieuwe infrastructuur. Via kavelruilen investeren de agrarische ondernemers veertien miljoen euro in een toekomstbestendige landbouwsector; de bedrijven vergroten hun onderneming met in totaal 287 hectare. Dat zorgt voor meer efficiency bij het beheren van de gronden. Een mooie bijkomstigheid is dat via het ruilen van percelen minder en kortere tractorritten plaatsvinden op de wegen. De gepasseerde kavelruilen hebben geleid tot een afname van verkeersbewegingen met 1.539 km. Dat vergroot de verkeersveiligheid en vermindert dieselgebruik en CO2 uitstoot. Tenslotte zorgt kavelruil voor minder juridische procedure bij de aanleg van wegen. De aanpak bij infrastructurele projecten zoals de verbreding van de Sloeweg en N61 toont aan dat kavelruilen een substantiële bijdrage leveren in vrijwillige realisatie. Hierdoor is onteigening vaak niet nodig.

Kavelruilbureau Zeeland is een initiatief van de Provincie Zeeland. De Provincie heeft de uitvoering van het Kavelruilbureau Zeeland opgedragen aan Dienst Landelijk Gebied. Overige partijen in het Kavelruilbureau zijn agrarische gebiedsdeskundigen, Zeeuwse gemeenten, Waterschap Scheldestromen, provincie Zeeland en de Rijksdiensten.Om te kunnen ruilen, is het van belang dat de overheid beschikt over ruilgronden. Bij 83% van de kavelruilen zijn overheidsgronden betrokken.

Het Kavelruilbureau Zeeland wordt tot en met eind 2014 financieel mogelijk gemaakt door de provincie Zeeland en het Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling (POP-2). Gezien de resultaten, willen de betrokken partijen het Kavelruilbureau ook na deze periode voortzetten. De komende periode vinden er gesprekken plaats over de organisatie en financiering. Wellicht zijn er mogelijkheden binnen het nieuwe Europese programma POP-3.

Meer nieuws