Huisartsen samen onder één dak

Algemeen

In 2004 werden de eerste gesprekken al gevoerd, maar deze maand is het zover. De vier Zierikzeese huisartspraktijken De Jonge, Speelman, Bruel en Daniels zitten vanaf vrijdag 20 september onder één dak, dat van Medisch Centrum Borrendamme in de Zierikzeese wijk Poortambacht.

Afgelopen maandag is Apotheek Borrendamme al van start gegaan op diezelfde locatie. Een nieuwe apotheker in Zierikzee, die het monopolie op de medicijnverstrekking door Boots in de stad gaat doorbreken. Overigens hebben de artsen in eerste instantie Boots benaderd om mee te gaan naar Borrendamme, maar deze is niet op het aanbod ingegaan.

[banner]

En toen kwam Apotheek Borrendamme in beeld. Onder leiding van apotheker Loes Jacobs is een team van medewerkers deze week begonnen met het verstrekken van medicijnen. Voor een deel de bekende gezichten, die eerder bij de apotheker in de stad te vinden waren.

Apotheek Borrendamme heeft fors geïnvesteerd in een ‘medicijnenrobot’. Boven de afgifteruimte is een geautomatiseerd systeem geplaatst dat de juiste medicijnen uitwerpt en via een band naar de balie transporteert. Jacobs: ,,Deze werkwijze scheelt enorm veel zoektijd. Natuurlijk worden de medicijnen door ons gecontroleerd, maar ik ben ervan overtuigd dat we de wachttijden hiermee sterk kunnen terugdringen”.

Daarmee hoopt Jacobs haar markt te ‘veroveren’. Maar het helpt zeker ook dat de vier Zierikzeese huisartsenpraktijken in hetzelfde centrum zitten. Wie ’s morgens zijn of haar huisarts bezoekt, kan meteen om de medicijnen. En datzelfde is ook de bedoeling voor wie straks de huisartsenpost moet bezoeken. De huisartsenpost komt ook naar Medisch Centrum Borrendamme (30 september). Die zit nu nog in het ziekenhuis. De huisartsenpost is een samenwerkingsverband van alle huisartsen op Schouwen-Duiveland.

Na de reguliere kantoortijden en in het weekend moeten mensen naar de huisartsenpost als ze klachten of vragen hebben die niet kunnen wachten. ,,Ik denk dat het voor de patiënten ook wel duidelijker wordt. Nu nog komen ze in de huisartsenpost met het idee, dat we in een volwaardig ziekenhuis zitten. Maar dat is natuurlijk niet zo,” legt huisarts Hans Roth uit Brouwershaven uit. Katjana Hintzen, manager van de huisartsenpost, ziet dat net zo. Ze ziet vooral voordelen voor de patiënten. Die weten nu precies waar de huisartsenzorg zich bevindt; vierentwintig uur per dag.

Even terug naar de huisartsen. Het heeft heel wat voeten in de aarde gehad om de huisartsen onder één dak te krijgen. Sommige artsen hadden hun eigen praktijk aan huis, anderen weer niet. Dat betekende dat de uitgangspositie voor het samengaan voor de artsen anders was. Maar Woonzorg Nederland – eigenaar van het complex – heeft er vele jaren langer over gedaan alvorens te gaan bouwen. Er zijn vele uren van overleg met de gemeente geweest. En juist die vertraging heeft de uitgangspunten van de gezamenlijke huisvesting af en toe veranderd. Zo hadden de initiatiefnemers in hun oorspronkelijke plan ook nog wel andere diensten zien zitten.

Naast de huisartsen, de huisartsenpost en de apotheker komt ook het huisartsenlaboratorium (Stichting Huisartsen Laboratorium) naar Borrendamme toe.

Meer nieuws