Waterschap: 'Dijken niet verwaarloosd'

Algemeen

Het waterschap Scheldestromen vindt niet dat dijken al jaren verwaarloosd worden. Dinsdagavond 10 september meldde RTL Nieuws dat de zeeweringen in Zeeland jaren verwaarloosd zijn. Waterschap Scheldestromen neemt nadrukkelijk afstand van deze bewering.

[banner]

De verklaring van het waterschap luidt integraal: ,,Dagelijks werkt het waterschap aan het beheren en onderhouden van de waterkeringen in Zeeland en het versterken van dijken en duinen in het kader van het Hoogwater Beschermingsprogramma en het project herstel steenbekledingen. Scheldestromen houdt de veiligheid van dij- ken en duinen nauwlettend in de gaten door middel van peilingen en periodieke visuele in- specties zodat er continu een actueel beeld is van de staat van de vooroevers en waterkeringen. Zo kunnen wij de standzekerheid van de waterkeringen waarborgen. Zodra er iets aan de hand is, treft het waterschap maatregelen. Daarnaast toetst het waterschap de kwaliteit van de primaire waterkeringen om de zes jaar. De zorg voor veilige dijken en duinen is bij het wa- terschap in goede handen en de veiligheid van de Zeeuwen is niet in het geding. Het waarbor- gen van de veiligheid is een van de kerntaken van Scheldestromen.

Jaarlijks worden alle vooroevers van de primaire waterkeringen in Zeeland door het water- schap gepeild. De resultaten hiervan worden verwerkt in een rapportage. Als uit de peilingen blijkt dat er iets moet gebeuren, wordt dit onmiddellijk besproken met het Rijk dat verant- woordelijk is voor de uitvoering van de vooroeverbestortingen. Op basis van de jaarlijkse rap- portages houdt het waterschap de ontwikkelingen van de vooroevers in de gaten. Volgens dijkgraaf Toine Poppelaars was en is de veiligheid van de dijken in Zeeland niet in het geding door de uitgebreide monitoring en de nauwgezette uitvoering van het onderhoudsprogramma aan de zeeweringen.

Om de zes jaar moet de kwaliteit van de waterkeringen worden getoetst. Na de toetsing legt het waterschap verantwoording af aan het Rijk over de kwaliteit van de dijken. Op basis van de uitkomsten worden nieuwe plannen gemaakt en maatregelen genomen. In het kader van het Hoogwater Beschermingsprogramma zijn en worden een aantal dijk- en duinversterkingen gerealiseerd in Zeeland. Voorbeelden hiervan zijn de versterkingen bij Nolle-Westduin in Vlis- singen, Westkapelle, het Noorderstand op Schouwen-Duiveland en West-Zeeuws-Vlaanderen. Ook zijn er nog werken in voorbereiding. In het kader van het project Zeeweringen is de afge- lopen jaren reeds 275 kilometer dijk versterkt langs de Ooster- en de Westerschelde. In 2014 en 2015 worden de resterende 50 kilometer aangepakt." - einde citaat

Meer nieuws