Moermond decor Zeeland Nazomerfestival

Algemeen

Slot Moermond in Renesse vormt dit jaar het decor én de start van het Zeeland Nazomerfestival. ,,Het belooft prachtig te worden”, voorspelt de organisatie over de grootschalige openingsproductie ‘Kabaal en Liefde’, die deze en volgende week is te zien. Afgelopen maandag was de try-out al, de dag erop de première, en de overige voorstellingen lopen door tot en met 4 september, steeds vanaf 19.15 uur. Andere buitenlocaties waar het festival zich afspeelt, bevinden zich in Veere (Grote Kerk), Middelburg (de Abdij), Wilhelminapolder (landduin) en de Oosterscheldekering (werkeiland Neeltje Jans).

[banner]

‘Kabaal & Liefde’, geschreven door Friedrich Schiller, behandelt de problematische liefdesgeschiedenis van het jonge paar Ferdinand en Louise. Hij is van adel, zoon van de president, rijk en machtig. Zij is een eenvoudig burgermeisje, arm en vroom. Louise voorziet het onheil van hun onmogelijke liefde, maar Ferdinand klampt zich verblind vast aan de utopie van de liefde die alles overwint. Zijn vader kent echter geen scrupules en wil Lady Milford, zijn maîtresse, uithuwelijken aan zijn zoon.

Het stuk is een variant op Shakespeares liefdesdrama ‘Romeo en Julia’, en wordt in Duitsland jaarlijks gespeeld. In Nederland is het ‘burgerlijk treurspel’ al bijna veertig jaar niet meer opgevoerd. Slot Moermond is soms een buitenlocatie voor huwelijksfeesten, en daarom sluit dit landgoed “zo mooi aan bij het thema van deze klassieke liefdestragedie”, vindt de organisatie. Regisseur Frances Sanders legde in ‘de Volkskrant’ uit waarom de plek haar zo bevalt: “Dit slot heeft de uitstraling van een hof.”

Zeeland wordt door het Nazomerfestival steeds opnieuw gebruikt als podium. Het Zeeuwse landschap is tegelijk inspiratiebron en decor voor dit jaarlijks terugkerende locatietheaterevenement. Toch is het al enige jaren geleden dat Schouwen-Duiveland werd ‘aangedaan’, in 2009, aan de oever van de Oosterschelde, ter hoogte van Serooskerke. Jan Decleir speelde er in een containerconstructie samen met Koen de Sutter de voorstelling ‘Onder het Melkwoud’ van de dichter Dylan Thomas.

Meer nieuws