Watersnoodmuseum breidt collecte verder uit

Algemeen

De kunstcollectie van het Watersnoodmuseum in Ouwerkerk is uitgebreid met een aantal nieuwe kunstwerken.De werken zijn afkomstig van respectievelijk de kunstcollectie van de provincie Noord-Holland en Museum Gouda.

Zowel de provincie Noord-Holland als het Museum Gouda hebben kritisch gekeken naar de omvang en het karakter van hun bestaande kunstcollecties. Deze heroriëntatie heeft ertoe geleid dat een deel van de collecties wordt aangeboden aan andere musea in Nederland.

[banner]

Bij de herordening van haar kunstcollectie heeft de provincie Noord-Holland ervoor gekozen het accent te leggen op kunstwerken die vervaardigd zijn door kunstenaars uit Noord- Holland. Daarom is besloten twee schilderijen van Marja de Lange- Nieuwenhuyse, uit Ouwerkerk, te schenken aan het Watersnoodmuseum.

Marja de Lange-Nieuwenhuyse werd in 1938 geboren in Krabbendijke. Ze zat jarenlang in het onderwijs als kleuterleidster en later als tekenlerares. Ze had lange tijd een atelier in Zierikzee, maar woont nu alweer enkele jaren in Ouwerkerk, waar ze nog steeds schildert. De twee kunstwerken die door de provincie Noord-Holland zijn geschonken, komen uit de serie ‘De macht van water’, waarmee de kunstenares vorig jaar nog exposeerde in het museum. De kunstenares schonk het museum vorig jaar ook een kunstwerk genaamd De Engel van de Schelde, wat permanent in het museum te zien is.

 

Ook Museum Gouda heeft besloten een deel van haar collectie hedendaagse kunst te ‘ontzamelen’. Onder de circa 150 werken waar het museum afstand van doet, bevinden zich 12 etsen en litho’s over Zeeland en de aanleg van de Deltawerken, allen gemaakt in de periode 1961-1966. Het betreft kunstwerken van Ben Ikelaar, Mart Kempers, Frits Lensvelt, Rob Otte, A. Verhoog, Nico Wijnberg en Wim Zwiers. Het Watersnoodmuseum kreeg het aanbod de kunstwerken tegen een geringe onkostenvergoeding over te nemen en ze zo een waardig plekje te geven in het museum.

De nieuwe aanwinsten zullen op termijn ook te bezichtigen zijn in het Watersnoodmuseum. Kijk voor meer informatie over het museum op www.watersnoodmuseum.nl

Meer nieuws