Gemeente reageert op vergunning voor dramatisch Brewport live

Algemeen

De gemeente Schouwen-Duiveland heeft de vergunningsvoorwaarden van Brewport live in Brouwershaven teruggeschroefd toen bleek dat het aantal bezoekers tegenviel. In een persverklaring geeft de gemeente tekst en uitleg over háár verantwoordelijkheden rondom de vergunning. Brewport is uitgelopen op een fiasco.

De gemeente heeft de benodigde vergunning voor het jazzfestival Brewport dat afgelopen weekend in Brouwershaven heeft plaatsgevonden verleend, omdat er in de aanloop naar en tijdens het festival geen aanleiding was om het festival stil te leggen of de vergunning in te trekken. Daarbij heeft de gemeente ook ter plaatse met de organisator meegedacht en de voorwaarden aangepast aan de omstandigheden toen er veel minder publiek bleek te zijn dan aanvankelijk gedacht.

[banner]

Bij het beoordelen van de aanvraag is, zoals bij alle aanvragen voor een evenementenvergunning, een toets uitgevoerd op veiligheid. Hiervoor is een landelijke geldende scorelijst gehanteerd. Dat betekende voor dit evenement extra controles op het gebied van veiligheid en naleving van de vergunning. Ook de aanvraag en de geplande opzet voldeden aan de veiligheidsvoorschriften voor evenementen.

Toen op de donderdag voor het evenement de gemeente de geluiden bereikten dat er onvoldoende voorzieningen aanwezig waren om het evenement plaats te laten vinden in de omvang zoals gepland door de organisator, heeft er een gesprek plaatsgevonden met de organisator. Hierin heeft de gemeente de organisator meegegeven de doorgang goed te overwegen, maar dit was geen grond om de vergunning in te trekken. In navolging hiervan heeft er een controle plaatsgevonden op vrijdagmiddag. Omdat er op dat moment in plaats van de verwachte honderden slechts enkele tientallen bezoekers aanwezig waren, heeft de gemeente ter plaatse aangepaste randvoorwaarden gesteld ten aanzien van de voorzieningen. Hiertoe zijn de controleurs bevoegd wanneer een evenement kleiner wordt dan in de aanvraag van de vergunning is vermeld. Bij een vervolgcontrole op vrijdagavond voldeed de organisator aan al deze gestelde randvoorwaarden en ook werd er zoals afgesproken geen alcohol geschonken. Ook op zaterdag en zondag was er geen aanleiding om het kleine evenement stil te leggen.

De exploitatie van een dergelijk evenement behoort tot de verantwoordelijkheid van de organisatie. De gemeente gaat niet over de afspraken tussen organisaties en artiesten en de financiële consequenties die daarmee gemoeid zijn. Enkel wanneer er subsidie verstrekt wordt heeft de gemeente inzage in de boeken, maar hiervan was in dit geval geen sprake. De gemeente heeft enkel de verantwoordelijkheid voor de openbare orde en veiligheid welke niet in het geding waren.

 

Meer nieuws