Waarschijnlijk goed mosselseizoen

Algemeen

Alles wijst op een goed mosselseizoen. Nu na de hangcultuur deze week ook de bodemmosselen officieel in de handel zijn gekomen, draait de sector overuren. Bij Neeltje Jans Mosselen draait de ‘fabriek’ in de nachtelijke uren gewoon door om ervoor te zorgen dat de schelpdieren de volgende dag tot in Noord-Frankrijk op het bord komen te liggen.

[banner]

Simon Schot, directeur van het familiebedrijf, spreekt desgevraagd van een goed voorseizoen. Begin juni startte hij met de verkoop van de hangcultuurmosselen. ,,Omdat de kwaliteit meteen goed was, ging het met de verkoop ook prima. Ja, we mogen tevreden zijn.” Onlangs startte Neeltje Jans ook met bodemmosselen van eigen percelen, nog voor de officiële aftrap van deze week.

De vraag is groot. Zeker met het prachtige weer van de afgelopen weken. Mosselen worden bij voorkeur op terrassen gegeten en die zaten goed vol. Schot en de zijnen zorgen er voor dat de planning zo strak is dat er niemand teleurgesteld worden. ,,Nee verkopen doen we natuurlijk niet. Maar het is waar dat het wel een hele puzzel kan zijn.” Op datzelfde moment gaat de telefoon en wordt er om tien ton mosselen gevraagd, die diezelfde nacht nog om 01.00 uur in Frankrijk moeten zijn.

Neeltje Jans bedient zelf de Zeeuwse markt. Voor de transporten naar België en Frankrijk heeft ze hulp van een transportbedrijf. Volgens Schot gaat de meeste mosselen naar België, gevolgd door Nederland en dan Frankrijk, waar de kleintjes naartoe gaan. ,,Fransen betalen niet veel.” Verder is het zo dat vanaf Neeltje Jans ongeveer zeventig procent naar de groothandel gaat, twintig procent naar de horeca en 10 procent naar de particuliere consument.

Meer nieuws