Risicokaart Zeeland werkt nu beter dan vorig jaar

Algemeen

De kwaliteit en gebruiksvriendelijkheid van de Risicokaart Zeeland zijn verbeterd ten opzichte van vorig jaar. Het actueel houden van gegevens blijft een aandachtspunt. Dat blijkt uit de bestuurlijke jaarrapportage Risicokaart Zeeland van Gedeputeerde Staten. De geografische kaart moet een actueel overzicht bieden van de risico's in de Veiligheidsregio Zeeland. Dat is belangrijk voor het gebruik van de gegevens bij bijvoorbeeld rampenbestrijding, ruimtelijke ordening en milieu.

[banner]

Gegevens uit een afgeschermde professionele versie van de risicokaart worden hiervoor steeds vaker gebruikt. Zo zijn ze een belangrijke basis voor het Regionale Risicoprofiel en worden ze gebruikt voor de Digitale Bereikbaarheidskaart van de brandweer.Vergeleken met voorgaande jaren kan er nu landelijk gemakkelijker en effectievere ondersteuning worden geboden wanneer gegevens worden opgevraagd. Ook voor de inwoners van Zeeland is de informatie over risico's in hun leefomgeving steeds beter te vinden op de gemeentelijke websites.

Hoewel al veel goed gaat, moet er nog wel wat gebeuren. Uit de jaarrapportage blijkt dat nu nog niet alle gegevens volledig actueel zijn. Dat is wel noodzakelijk bij de bestrijding van rampen. GS sturen het algemeen bestuur van de Veiligheidsregio Zeeland en de afzonderlijke colleges van B en W daarom elk jaar de rapportage met aanbiedingsbrief waarin zij hiervoor aandacht vragen.

Volgens GS zou de Veiligheidsregio Zeeland een mogelijke rol kunnen vervullen bij het actualiseren van de gegevens.Om de kwaliteit van de gegevens te verbeteren zou elk object tenminste één keer per jaar gecontroleerd en ingevoerd moeten worden. Om dat voor elkaar te krijgen wordt landelijk gekeken naar verbetering van de gebruiksvriendelijkheid van de systemen waarin de gegevens voor de risicokaart moeten worden ingevoerd. In de Risicokaart zijn gegevens verwerkt over bedrijven die met gevaarlijke stoffen werken, overoverige ramptypen en van kwetsbare objecten als tunnels, vliegvelden en spoorwegen. Deze gegevens worden verzameld door alle overheden.

Meer nieuws