Natuurmonumenten start onderhoud Slotbos

Algemeen

Natuurmonumenten begint in augustus aan onderhoud in het Slotbos Haamstede. Er wordt gedund, eiken worden vrijgezet, plaatselijk worden populieren verwijderd en open plaatsen gemaakt in een hakhoutperceel. Naast de Nieuwe weg zal het vrijkomende hout  worden verzameld. Er wordt dan geregeld met machines heen en weer gereden. In die periode zullen er, in overleg met de gemeente, maatregelen genomen worden om de veiligheid te garanderen.

[banner]

Belangrijk doel van Natuurmonumenten in dit landgoedbos is biodiversiteit, ofwel een streven naar een zo groot mogelijke soortenrijkdom die bij een dergelijk bos hoort. Delen van het Slotbos ontwikkelen zich nu tot een eenvormig bos met slechts weinig ondergroei van kruiden en struiken. Verjonging en de zo gewenste verschillende lagen in het bos worden daardoor sterk belemmerd. Daar gaat aan gewerkt worden.

De kapitale eiken in het Slotbos en de laanbomen worden vrijgezet. Hiervoor moeten vooral omringende esdoorns worden verwijderd. Tevens wordt het bos uitgedund zodat er meer variatie ontstaat en de stormgevoeligheid van het bos wordt verminderd. Nabij de bunker langs de Nieuwe weg en ten westen van het Noordwekken staan populieren voor welke door hoge leeftijd in de kroon dood hout vormen en een gevaar kunnen vormen. Dit deel gaat Natuurmonumenten omvormen tot een gemengd soortenrijk loofbos.

 

Hakhout werd in vroeger tijden voor verschillende doeleinden gebruikt. Het diende als kachelhout en als brandhout voor de ovens van bakkers. Ook werd het als geriefhout gebruikt, bijvoorbeeld door er stelen van te maken voor allerlei gereedschappen. Het noordoostelijke deel van het bos, langs de Kloosterweg, is zo’n historisch hakhoutperceel. Natuurmonumenten gaat in dit perceel open plaatsen maken. Dat betekent dat een deel van de voormalige hakhoutbomen in dit perceel tot kort boven de grond worden afgezaagd zodat ze opnieuw kunnen uitlopen.

 

 

Het vellen en verwijderen van bomen zal zijn sporen tijdelijk nalaten in het bos. Dat is nu eenmaal een gevolg van het werk dat wordt gedaan om het bos gevarieerd te houden. Gelukkig leert de ervaring dat de natuur zich snel herstelt.

 

Meer nieuws