GGD start extra vaccinatiespreekuren voor mazelen

Algemeen

De GGD Zeeland gaat, naar aanleiding van het besluit van het RIVM, extra vaccinatiespreekuren voor mazelen houden. Kinderen die een verhoogd risico hebben om met mazelen besmet te raken krijgen een extra vaccinatie tegen mazelen aangeboden. GGD Zeeland is op dit moment druk bezig de vaccinatiespreekuren te organiseren. Data en tijden worden halverwege deze week bekendgemaakt.

[banner]

Afgelopen week is het Outbreak Management Team (OMT) van het RIVM samengekomen en heeft de minister geadviseerd om kinderen met een verhoogd risico op besmetting met mazelen een extra vaccinatie aan te bieden.  Het gaat hierbij om kinderen tussen 6 en 14 maanden oud, die mogelijk in contact komen met mazelenpatiënten. Vanaf 14 maanden krijgen alle kinderen een inenting tegen mazelen aangeboden binnen het Rijksvaccinatieprogramma. Vóór 6 maanden kunnen kinderen nog niet ingeënt worden tegen mazelen.

De minister heeft het advies van het OMT overgenomen. De volgende groepen kinderen worden uitgenodigd  voor een extra vaccinatie:

·         Kinderen van 6 tot 14 maanden die wonen in gemeenten waar minder dan 90% van de kinderen tegen mazelen ingeënt zijn. In Zeeland zijn dat de gemeenten Tholen, Reimerswaal en Borsele. Zij krijgen een uitnodiging voor vaccinatie half juli thuisgestuurd.

·         Kinderen van 6  maanden tot 19 jaar die behoren tot de reformatorische gezindte, ongeacht hun woonplaats. Zij worden voor vaccinatie uitgenodigd via hun eigen kanalen.

·         Kinderen die niet beschermd zijn tegen mazelen omdat ze de vaccinaties in het Rijksvaccinatieprogramma niet hebben gehaald, wordt geadviseerd om deze alsnog te halen.

 

Voor kinderen met een hoog risico op blootstelling aan mazelen weegt het positieve aspect van snelle bescherming op tegen het negatieve aspect van mogelijk lagere hoeveelheden afweerstoffen tegen mazelen op de lange termijn. Vandaar dat een extra BMR wordt aangeboden aan een beperkte groep kinderen in de regio met lage vaccinatiegraad. Als er geen direct risico is om mazelen op te lopen, geeft vaccinatie op de leeftijd van 14 maanden optimale bescherming.

 

Sinds de uitbraak van Mazelen in Zeeland is er 1 nieuw geval bijgekomen. Er zijn 3 bevestigde gevallen van mazelen in Tholen, een aantal vermoedelijke gevallen en 1 bevestigd geval van mazelen in Kruiningen. Op het vaccinatiespreekuur in Kruiningen morgen wordt, tot de nieuwe maatregelen zijn ingevoerd, het vaccinatiebeleid van de vorige spreekuren nog gehanteerd.  Op Schouwen-Duiveland zijn nog geen mazel-gevallen gemeld. ook deze regio heeft te maken met een groep, die zich niet wil laten inenten.

 

Hebben mensen vragen over de mazelen, dan kunnen zij terecht op www.ggdzeeland.nl of bellen naar telefoonnummer 0113-249480.

Meer nieuws