Gemeente wil Duinpolder leeg hebben

Algemeen

De grondeigenaren in de Haamsteedse Duinpolder zijn om te spetteren. Nadat ze decennia hebben kunnen kamperen op een eigen stukje grond, wil de gemeente daar met een natuurbestemming een streep doorzetten.

[banner]

De eigenaren hebben de grond in de jaren zestig, zeventig van de vorige eeuw gekocht van een ontwikkelaar en zetten er veelal een caravan op. Wat volgende was een jarenlange strijd over de uiteindelijke bestemming. Naarmate natuurbescherming belangrijker werd, kwamen de grondeigenaren in het nauw.

 

Zelf vinden ze dat zij de beste natuurbeschermers zijn. En zo denkt ook de Belangenverenging Nieuw-Haamstede erover. Voorzitter Jan Edu kelder vraagt de gemeente alsnog met de partijen rond de tafel te gaan. ,,Wij zien volop mogelijkheden tot een oplossing,” schrijft hij.

 

In de gemeenteraad lijkt er nog verdeeldheid. Cruciale vraag is of de gemeente op het goede spoor zit met de zogenoemde ‘persoonsgebonden overgangsregeling’. Dat komt erop neer dat de eigenaren de caravans vooralsnog mogen laten staan zolang ze er zélf gebruik van maken. Stopt dat door bijvoorbeeld verkoop of overlijden, dan moet de caravan wijken en rest er alleen een stuk natuurgebied als eigendom.

 

Eind juni moet de gemeenteraad een besluit nemen. Wat de grondeigenaren ook niet lekker zit is dat de gemeente de bestemming aan banden wil leggen, maar de eigenaren niet de mogelijkheid biedt om de percelen dan maar aan de gemeente verkopen. De provincie heeft in een brief van 4 juni aan de gemeente laten weten hier wel over te willen gaan spreken. Wat wethouder Ad Verseput betreft kan dat goed na het raadsbesluit van eind juni.

 

Hij wil doorzetten en vond daarbij ook burgemeester Gerard Rabelink aan zijn zijde. Die zette deze week tijdens een commissievergadering in het gemeentehuis in op veiligheid. Volgens hem is het brandonveilig in de duinpolder door het gebruik van gasflessen en dergelijke.

 

Overigens komt ook het zweefvliegveld in de problemen. Zo moet het slaapgebouw, dat al sinds 1956 wordt gebruikt door de leden, verdwijnen. Slapen kan er straks niet meer. Tegen de plannen zijn meer dan honderdenveertig bezwaren ingediend.

Meer nieuws