Vijf miljoen winst voor ADRZ

Algemeen

Het Admiraal De Ruyter Ziekenhuis heeft in het jaar 2012 een positief resultaat geboekt van € 5 miljoen.Dit bestaat uit een resultaat uit gewone bedrijfsvoering van € 3,1 miljoen en uit incidentele baten en lasten van € 1,9 miljoen. De Raad van Bestuur van het ADRZ is zeer tevreden met het geboekte resultaat, met name omdat het resultaat uit de gewone bedrijfsvoering boven de begroting 2012 is uitgekomen. Voor 2012 was een positief resultaat van € 2 miljoen geraamd. De solvabiliteit is in 2012 sterk verbeterd en bedroeg aan het eind van het jaar bijna 17%.

[banner]

De structurele component van het resultaat geeft vertrouwen in de toekomst van het ziekenhuis. De Raad van Bestuur spreekt zijn dank uit aan alle medewerkers die er keihard aan gewerkt hebben om dit resultaat te behalen. Nadat het jaar 2011 met een zeer positief resultaat eindigde, sprak de Raad van Bestuur de hoop uit dat hiermee een basis was gelegd voor een verdere versterking van de positie van het ADRZ. Echter, in het eerste halfjaar van 2012 bleven - tegen de achtergrond van de ingrijpende omschakeling naar het nieuwe landelijke declaratiesysteem DOT - de prestaties achter bij de verwachtingen.

Daardoor waren ook in 2012 aanvullende maatregelen nodig om de logistiek te stroomlijnen, de kosten te verlagen en de productie te verhogen. Deze maatregelen trokken een zware wissel op de organisatie en de medewerkers, maar hebben in belangrijke mate bijgedragen aan de uitstekende financiële prestatie in 2012.

Veiligheid en kwaliteit Het ADRZ heeft echter niet alleen ingezet op de financiën. Ook de verbetering van de kwaliteit van de zorg, de organisatie en de individuele medewerkers waren speerpunten. In 2012 is een grootscheeps programma organisatieverbetering van start gegaan om de kwaliteit van leidinggeven te verbeteren en te borgen. Dit traject loopt door tot in het jaar 2014. Daarnaast zijn veiligheid en kwaliteit tot blijvende agendapunten aangemerkt en in 2013 tot absolute speerpunten benoemd. Intern is een gedegen programma gestart om de thema’s van VMS-zorg te implementeren.Op basis van de stappen die in 2012 zijn gezet, ziet het ADRZ de toekomst met vertrouwen tegemoet. Tot de plannen behoort het verkrijgen van het VMS- Veiligheidscertificaat, het voortvarend uitvoeren van de nieuwbouwplannen in De Mortiere, het handhaven van de level 2 status voor de traumazorg en het verder doorgroeien naar een IC level 2 status, zodat de intensieve zorg voor Zeeuwse patiënten ook voor de toekomst beter geborgd is. Bestaande samenwerkingsverbanden worden verder uitgebouwd en nieuwe in de steigers gezet met als doel de Zeeuwse patiënt te bieden wat het ADRZ hem en haar in de slogan van het jaar 2013 belooft: Zeker van je zorg.

Eerste kwartaal 2013 bemoedigend De resultaten van het eerste kwartaal van 2013 zijn bemoedigend en laten zien dat de positieve trend van 2012 zich voortzet. Op basis van deze resultaten en de verwachtingen voor de rest van 2013 gaat de Raad van Bestuur ervan uit dat het voor 2013 geraamde resultaat van € 5 miljoen wordt gerealiseerd. Dat houdt tevens in dat de solvabiliteit in 2013 de 20% zal benaderen of zelfs zal overschrijden.

Door deze goede financiële performance gaat de Raad van Bestuur er vanuit dat aan de voorwaarden en verwachtingen van financiers is voldaan, zodat de benodigde financieringsarrangementen voor de komende jaren kunnen worden afgesloten. Dit geldt zowel voor de noodzakelijke vervangingsinvesteringen als voor de nieuwbouw in de Mortiere, waarvoor nu een goed onderbouwde businesscase wordt opgesteld. Met vertrouwen ziet de Raad van Bestuur dan ook het overleg met potentiële financiers voor de nieuwbouw tegemoet.

Meer nieuws