Roer moet om bij gemeente

Algemeen

De gemeente staat aan de vooravond van grote veranderingen. Vanaf 1 januari 2015 komen er nog meer zorgtaken op de gemeente af. Zoveel zelfs, dat straks 65 procent van de gemeentelijke begroting in het ‘sociale domein’ (zorg en inkomen) zit.

Het rijk zet taken over als jeugdzorg, persoonlijke verzorging, passend onderwijs, dagbesteding en nog meer naar de gemeenten. Daar komt ook geld bij, maar naar verwachting wel iets van vijfentwintig procent minder dan er nu door het rijk zelf aan wordt uitgegeven.

Zorgwethouder Gilles Houtekamer heeft er wel zorgen over, zo laat hij weten. ,,Er is nog zoveel onduidelijk en het kabinet verandert zo vaak. Maar dat het op ons afkomt, ja dat lijkt me wel duidelijk.” In het gemeentehuis wordt de komende maanden gekeken wat al die nieuwe taken met de organisatie zullen gaan doen. Afdelingen zullen nauw met elkaar moeten samenwerken.

Hoewel de financiële consequenties dus niet duidelijk zijn, is het wel zo dat de gemeente er goed voor staat. Volgens wethouder financiën Ad Verseput is de bezuiniging, zoals de politiek die zichzelf heeft opgelegd, bereikt. In de achterliggende acht jaar is er tien procent van de uitgaven afgehaald; tien miljoen euro.

,,Dat is mooi, maar we zijn er nog niet,” aldus Verseput. Samen met de gemeenteraad worden alle taken van de gemeente tegen het licht gehouden. Gekeken wordt wat nog efficiënter kan, welke taken er wellicht afgestoten kunnen worden. Een poging om op het gebied van vuilinzameling met andere gemeenten te gaan samenwerken, is op niets uitgelopen.

Het wordt volgens Verseput wel steeds lastiger om nog op de eigen organisatie te bezuinigingen. Eenzelfde geluid, dat gemeentesecretaris Marieke van den Heuvel eerder ook al liet horen. Deze week was er nog een ‘kleine’ meevaller. Uit de jaarrekening van 2012 is gebleken, dat de gemeente structureel tweehonderdduizend euro extra te besteden heeft komende jaren.

Meer nieuws