Feestje voor project bouwvergunningen

Algemeen

In het gemeentehuis wordt donderdagmiddag 30 mei een feestje gevierd. Dan wordt aandacht besteed aan het project bouwvergunningen.Vanaf 2004 zijn vrijwilligers van het Gemeentearchief bezig om de bouwvergunningen van de voormalige gemeenten toegankelijk te maken. Bouwvergunningen worden afgegeven vanaf 1902. De gemeente Zierikzee en enkele andere gemeenten gaven weliswaar eerder soortgelijke vergunningen af, maar deze waren alleen in relatie met de openbare veiligheid.

[banner]

De afgifte van bouwvergunningen is gebaseerd op de Woningwet. Die wet stond op 22 juni 1901 in het Staatsblad, maar trad pas in werking op 1 augustus 1902. Het doel van de Woningwet was om bewoning van slechte en ongezonde woningen onmogelijk te maken en de bouw van goede woningen te bevorderen. Daardoor werd een begin gemaakt met de huidige volkshuisvesting.

 

Drie vrijwilligers werken aan dit project mee: Simon Lindhout, Jan van Vossen en Theo van Wijngaarden. Zij maken de series toegankelijk van maar liefst tweeëntwintig gemeenten die Schouwen-Duiveland telde. Bij de vergunningen horen tekeningen en in het bijzonder die zijn waardevol. De serie bouwvergunningen wordt vaak geraadpleegd in verband met plannen voor verbouw. Bovendien geven de tekeningen en bijbehorende stukken allerlei details die van belang zijn.

 

De toegankelijkheid van de bouwvergunningen is door dit project sterk verbeterd. De toegang op deze series is, dankzij het werk van deze vrijwilligers, te raadplegen via de website van de gemeente: www.schouwen-duiveland.nl. Daarna Gemeentearchief/zoeken in de collectie/Nadere Toegangen. De bouwvergunningen zijn tot en met 2007 ter inzage in de studiezaal van het Gemeentearchief.

 

Bij deze mijlpaal wordt op donderdagmiddag 30 mei stilgestaan met de betrokken vrijwilligers en burgemeester Rabelink.

 

Meer nieuws