Oosterland belaagt 'brandstichter'; ook politie bedreigd | Wereldnieuws uit je regio | wereldregio
Logo wereldregio.nl

Oosterland belaagt 'brandstichter'; ook politie bedreigd

Bij bewoners van Oosterland is weinig begrip voor de vrijlating van de aangehouden verdachte van de reeks brandstichtingen in Oosterland. De rechter-commissaris heeft hem woensdag 8 mei in vrijheid gesteld omdat hij vindt dat de verdenking te klein is om hem langer vast te houden. Dit wil echter niet zeggen dat de man geen verdachte meer is in deze zaak of dat het onderzoek naar zijn doen en laten is gestaakt.

Diezelfde avond besluit een groepje bewoners rond 23.00 uur verhaal te gaan halen bij de woning van de verdachte en dreigt de boel binnen kort en klein te slaan. Het risico richting de verdachte loopt zo hoog op dat deze de hulp inroept van de politie. Als agenten bij de Steengrachtstraat komen aanrijden, zien zij een aantal boze bewoners bij de woning staan. Omdat het aantal personen na hun aankomst rap toeneemt, wordt besloten om de verdachte voor zijn eigen veiligheid naar een andere verblijfplaats over te brengen. Inmiddels wordt de sfeer op straat steeds grimmiger. Nog twee politie-eenheden worden ter assistentie opgeroepen. Ook een hondengeleider wordt samen met zijn hond ingezet om de boze bewoners op afstand te houden.

Deze spreekt de omstanders herhaalde malen aan om weg te gaan. De verontwaardiging slaat op een gegeven moment over op de aanwezige agenten en wordt bekoeld door met gevulde bierflesjes te gooien. Een voorruit van een politieauto raakt hierdoor beschadigd. Op het moment dat de verdachte zijn woning verlaat vliegen de bierflesjes langs zijn hoofd en van de begeleidende agenten. De verdachte wordt hierbij geraakt. Ondanks de aanwezigheid van de politiehond geven de toegestroomde mensen nauwelijks ruimte om de verdachte en de agenten doorgang naar de bus te verlenen. Een zeer opdringerige bewoner is tijdens dit hele incident door de hond gebeten. Als de verdachte eenmaal veilig in de politiebus zit, drommen de mensen zich scheldend, slaand en schoppend rondom het voertuig. Uiteindelijk is het de bestuurder van de bus gelukt om zonder verdere ongelukken weg te rijden. Later op de avond zijn de ramen van de woning ingegooid. Daarna is de rust in het dorp weergekeerd. De woningbouwvereniging heeft inmiddels reparaties verricht.