Volleyballers Forza verliezen bekerfinale (update)

De beker van de volleybalregio Zuid-Nederland staat niet in de prijzenkast van Forza, maar van het jubilerende Civitas. ,,Toen we met 4-5 in de vijfde set achter kwamen, wist ik het eigenlijk al", schetste Lennen Jonker. ,,Dat is ook niet goed. Eigenlijk moet je dan terugvechten." Het eerste mannenteam van de eilandelijke volleybalvereniging toonde in de slotfase van de bekerfinale voor divisieteams en lager in de regio Zuid-Nederland geen vechtersmentaliteit. Ze is sowieso geen 'knokploeg'; Forza moet het hebben van goed, verzorgd en puur volleybal waarmee dit seizoen in de competitie en tijdens de bekerstrijd betere tegenstanders de wil werd opgelegd. Dat type spel was tijdens de eindstrijd in sporthal Ruben Kogeldans ver te zoeken. Derhalve vond Forza geen antwoord op het stugge, maar zeker niet hoogvliegende spel van Civitas, dat in in Venlo een thuiswedstrijd afwerkte. En daarom verloor Forza op Hemelvaartsdag met 3-2 (25-17 23-25 27-29 25-18 15-11). De wedstrijd overziend kende Forza twee perioden die ze opbrak. Dat begon al in de eerste set, waaraan de Schouwse volleybalmannen met een 6-2-voorsprong goed begonnen. Bij een 12-9-voorsprong was de geest al uit de fles en kreeg Civitas de geest. De thuisploeg scoorde negen punten op rij en niets eens omdat ze zelf zo goed speelde. De voordelige marge werd aan het einde van het eerste bedrijf groter. De tweede set ging gelijk op, al kwam Forza aan het einde daarvan steeds wel als eerste op voorsprong. Met een fraai blok werd stand in sets geëgaliseerd en leek Forza het vertrouwen te hebben wat nodig is voor een bekerfinale. Leek, want Civitas bleef volharden in hard werken en kreeg in die derde set ook bijna loon naar werken. Bij 23-24 en 24-25 kreeg ze twee setpunten die door respectievelijk Lennen Jonker en Maurits van de Velde onschadelijk werd gemaakt. Een uitgeslagen smash van Civitas op het derde setpunt van Forza was wel goed voor setwinst. Zou dit voor Forza de opkikker zijn, het vertrouwen terugwinnen en een boost geven om door te stoten? Nee, terwijl menigeen wel zo dacht. Coach Tonie van Breda: ,,Ik dacht: 'we pakken die vierde set ook en klaar'. Maar dat ging niet gebeuren". Het eerste punt was nog wel voor Forza, maar Civitas kende vervolgens betrekkelijk weinig problemen om haar beurt de stand in sets in evenwicht te brengen. Waar de thuisploeg dus vrij eenvoudig haar sets won, kostte dat Forza de grootst mogelijke moeite. Volgens betrokkenen was dat een direct gevolg van een samenspel van factoren. Zenuwen? ,,Gezien het spelbeeld kun je stellen dat sommigen dat wel waren", oordeelde Valentijn Luijk, één van de spelers. ,,Op ieder vlak was het heel rommelig. We keken elkaar aan, set ups bleven hangen, aanvallers die een paar ballen achter elkaar fout slaan, de blokkering bij ons was niet super. Het klopte allemaal net niet." Van Breda: ,,Het hele team speelde wat minder dan normaal en we gewend zijn in dit soort wedstrijden. De dragende spelers trokken de kar ook niet meer. Als je één of twee spelers hebt die buiten de boot vallen, kun je wisselen en ga je verder. Maar nu waren het er teveel". En Jonker zei: ,,Een paar jongens zaten er doorheen en waren ook jongens die sowieso niet lekker in de wedstrijd zaten. Balen dat je allemaal niet echt in de wedstrijd zat". Ondanks alle terechte constateringen van spelers en coach deed Forza aan het begin van de vijfde set hele goede zaken. In een minuut stond het zo 4-0. In een vijfde, beslissende set ben je er dan nog niet, maar je geeft de tegenstander wel een stevige knauw. Toen brak de tweede periode, die Forza opbrak, aan. Civitas scoorde zeven punten op rij. Het was een bijna dodelijke puntenserie voor Forza. Jonker: ,,Toen we met 4-5 in de vijfde set achter kwamen, wist ik het eigenlijk al. Dat is ook niet goed. Eigenlijk moet je dan terugvechten. Maar onbewust voelde je dat een beetje. De sfeer wordt wat minder. Je juicht minder." Forza kwam nog wel terug tot 11-12, Civitas had echter al op mentaal vlak toegeslagen. In twee perioden dat Forza 'gewoon' een paar punten had moeten maken, was het juist Civitas dat touwtjes volledig in handen had. Luijk: ,,Je kunt beter verliezen dat je duidelijk de mindere ben dan op deze manier". Speler Raymond van Boven voegde daar vooraf al wat aan toen. ,,Als we ons niveau halen, winnen we." En dat haalde Forza in Venlo geen moment.

Vrijdag in WereldRegio: Tweede teleurstelling Forza