Derde beiaarddag in Zierikzee

Algemeen

De derde Zierikzeese beiaarddag - zaterdag 18 mei - zal het voor de muziekliefhebber aantrekkelijker maken om naar de beiaardmuziek te luisteren.Het zitten op een stoeprand is voorbij. Door de komst van het restaurant van het Stadhuismuseum en het rustieke historische binnenplaatsje is het mogelijk om zittend met een kopje koffie of thee in de hand te luisteren naar de fraaie beiaard van het carillon van het stadhuismuseum.

Bovendien is er dit jaar zelfs een onderdeel ‘beiaard en theater’ . Ook bij regen is het mogelijk om van de beiaardconcerten getuige te zijn want op de wand worden beelden van de spelende beiaardier getoond.

Op 18 mei – de zaterdag voor Pinksteren – is er om 11.00 uur een koffieconcert door Janno den Engelsman.   Om 14.00 uur volgt een bijzonder theeconcert.  Het thema zal zijn ‘Dido en Aeneas’. De componist Henri Purcell maakte daar prachtige muziek bij. Het verhaal zal beneden op de binnenplaats van het museum worden verteld door actrice Phili Welten. Haar echtgenoot, de beiaardier Arie Abbenes vertolkt tussendoor delen uit de opera.

Ondertussen is het mogelijk om in het auditorium van het museum te kijken naar filmpjes die leerlingen van de Pontes Scholengemeenschap hebben gemaakt in het kader van het vak kunst en media. De opdracht was een beeld te geven van de beiaardcultuur in Zierikzee.  Leerlingen hebben de beiaardier geïnterviewd maar ook voorbijgangers op straat naar hun reacties gevraagd. Door de Stichting Zierikzeese Carillons is een prijs uitgeloofd voor het beste filmpje.  Tijdens de beiaarddag zal bekend worden wie de winnaars zijn.

Als feestelijk sluitstuk van de dag is er in de Meelstraat een concert voor beiaard en orkest waaraan dit jaar meewerkt de muziekvereniging Crescendo uit Dreischor onder leiding van Cathy Kotoun. Doordat het verkeer op dat moment geen toegang heeft tot de Meelstraat krijgt het concert een intiem karakter en fungeren de muren van de straat als akoestische begrenzing. Het concert begint om 16.00 uur.

De beiaarddag vormt het begin van een aantal aansprekende zomeractiviteiten. Allereerst komen er op drie zaterdagmiddagen speciale concerten door vrouwelijke beiaardiers uit Nederland, Polen en waarschijnlijk Spanje. Een van de concertgevers is Rosemarie Seuntjes, stadsbeiaardier van Eindhoven (22 juni)  een ander is Monica Kazmierczak (stadsbeiaardier van Gdansk). 20 juli  Ook voor deze concerten is het mogelijk in of nabij het museumrestaurant te luisteren.

Meer nieuws