Onrust over oncologie en dagbehandeling

Algemeen

Onder het personeel en patiënten van het Admiraal de Ruyter Ziekenhuis  (ADRZ) in Zierikzee heerst grote onrust over het mogelijke verdwijnen van de dagbehandeling en de afdeling oncologie.  Het ADRZ heeft naast Zierikzee ook ziekenhuizen in Goes en in Vlissingen. De directie heeft het plan opgevat om oncologie te concentreren in Goes en de dagbehandeling naar Walcheren te verplaatsen. Een woordvoerder laat weten dat er ,,wellicht nog dit jaar besluitvorming zal plaatsvinden”. Als dat voor Zierikzee betekent dat oncologie (behandeling van kanker) en dagbehandeling verdwijnen, is het volgens hem vervolgens nog niet duidelijk wanneer dat dan daadwerkelijk gaat gebeuren.

Het concentreren van het zorgaanbod heeft, zo laat de woordvoerder weten, te maken met de filosofie dat concentratie tot een betere zorg kan leiden. Tegelijkertijd geeft hij toe dat dit ook de betaalbaarheid ten goede kan komen.

De onzekerheid, nadat Zierikzee eerder een heropeningsfeestje vierde, is dus weer terug voor delen van het personeel en patiënten. Wethouder Gilles Houtekamer zegt ook verrast te zijn door de berichten. ,,In het verleden heb ik aangegeven dat het volstrekt onverantwoord is mensen die een chemokuur ontvangen en niet in het bezit zijn van eigen vervoer, met het openbaar vervoer te laten reizen. Nimmer heeft het ADRZ aangegeven hiermee te stoppen  Uiteraard zal ik me zo snel mogelijk op de hoogte laten stellen”, aldus de zorgwethouder.

De dagbehandeling biedt mensen de mogelijkheid om ‘s morgens het ziekenhuis in te gaan en nog diezelfde dag weer naar huis te gaan. De Victoriakliniek, deels eigendom van het ADRZ, ‘doet ook aan’ planbare zorg. Het is niet duidelijk of Victoria de ambitie heeft om iets van die planbare zorg over te nemen als het besluit voor Zierikzee verkeerd uitvalt.

De ziekenhuisdiscussie over waar welke zorg moet worden aangeboden, maakt vooral op de Bevelanden en op Walcheren veel tongen los. Het heeft het imago van het ziekenhuis geschaad. Binnen het provinciebestuur wordt er veel over gesproken. Op Schouwen-Duiveland was het tot nu toe vrij rustig.

Meer nieuws