En dit zijn de gelukkigen

Algemeen

Burgemeester Gerard Rabelink heeft vanmorgen, vrijdag, twaalf inwoners koninklijk onderscheiden. Lees hier het overzicht.

 

 

De heer W.M. Munter uit Bruinisse

De heer Munter zet zich al 20 jaar lang in voor de ouderenzorg op Schouwen-Duiveland. In 1992 is hij bestuurslid geworden van de Stichting Protestantse Bejaardenzorg Duiveland. Deze Stichting beheerde het toenmalige bejaardenhuis “In ’t Opper” in Bruinisse. In 1996 werd hij voorzitter. Na de fusie ging “In ’t Opper” op in de zorgorganisatie Allévo (ca 2000 medewerkers) en werd de heer Munter lid van de Raad van Toezicht.Al vele jaren is  lid van de volleybalvereniging Forza in zijn woonplaats. De laatste zes jaar is betrokkenen tevens voorzitter van Forza. Vanaf 2003 is de heer Munter ononderbroken lid geweest van de kerkenraad. Gedurende deze periode vervulde hij de functie van preses.

 

De heer C. Bax uit Nieuwerkerk

In 1998 stelde het college van B en W de raad van de gemeente Schouwen-Duiveland voor het zwembad, in Nieuwerkerk om financiële redenen, te sluiten. Een gevormde werkgroep “behoud zwembad Dol-fijn”  bond de strijd aan met het gemeentebestuur teneinde het zwembad te behouden. Er werd een Stichting Zwembad Dol-fijn in het leven geroepen en met steun van meer dan 500 donateurs werd in september 2000 het beheer en de exploitatie van het zwembad overgenomen van de gemeente. Vanaf het allereerste begin heeft beoogd decorandus zich ingezet voor het zwembad. De heer Bax werd secretaris en later voorzitter van de stichting. Maar liefst 50 jaar lang was de heer Bax lid van Geheel Onthouders korfbalvereniging ODO (Overwinning door Onthouding) in Dordrecht. Naast spelend lid bekleedde hij diverse bestuursfuncties. Daar werd hij trainer. Deze functie heeft hij tot de opheffing van de club in 2008 bekleed. Het eilandelijke Hospice, het Kaaskenshuis in Zierikzee is opgericht in 2006. Vanaf het begin heeft betrokkene op vaardige wijze zijn stempel op de organisatie gedrukt. De voorzitter van het Hospice kwalificeert de heer Bax als professioneel, nuchter en zeer vriendelijk van aard.

 

De heer L. Braal uit Zierikzee

Betrokkenen was eigenaar van een Renault-garage. Op 30-jarige leeftijd is hij begonnen de belangen van de Zeeuwse dealers te behartigen in het gewest Zeeland. Ook was hij afgevaardigde in het landelijk bestuur. De heer Braal heeft naar schatting 300.000 km. gereden om de talloze vergaderingen bij te wonen. Hij stelde zich ten doel altijd aanwezig te zijn. Vanaf 1997 ging beoogd decorandus ook de Europese vergaderingen bijwonen. Hiervoor heeft hij speciaal Engelse les genomen.

Gedurende 27 jaar vervulde de heer Braal de functie van President-commissaris bij Auto Unie Zeeland.

Naast bovenstaande functies was hij een van de oprichters van de Junior Kamer Schouwen-Duiveland en voorzitter van de Rotary Club Zierikzee. Tevens is hij sinds enige jaren voorzitter van de Kegelclub in Zierikzee en was hij jarenlang brandweervrijwilliger. Braal is Ridder geworden.

 

De heer J.M. de Waaij uit Zierikzee

Reeds op 20-jarige leeftijd begon de heer De Waaij in zijn toenmalige woonplaats Dreischor als leider van de zondagsschool. Eveneens nam hij het secretaris- en penningmeesterschap op zich van het jeugdwerk van de kerk in Dreischor. Later werd hij leider van de jongensclub van de hervormde Gemeente in Noordgouwe. Eveneens werd hij daar een periode ouderling.

Na een verhuizing naar Zierikzee werd hij daar leidinggevende bij de Hervormde zondagsschool. Dit werk deed de heer De Waaij 22 jaar met grote trouw en inzet. 13 jaar lang zette de heer De Waaij zich ook in als ouderling van de kerkenraad van de Hervormde Gemeente in Zierikzee. Als ouderling was hij o.a. verantwoordelijk voor het pastoraatwerk in een deel van de gemeente

De heer De Waaij is ook actief op maatschappelijk vlak. Zo was hij  aantal jaren bestuurslid van het pensioenfonds van zijn toenmalige werkgever Zeelandia. Vanaf 1994 is de heer de Waaij dan ook nog eens penningmeester van de trimclub “Hard voor het hart” in Zierikzee.

 

Mevrouw T. Kieboom-Vos uit Zierikzee

Mevrouw Kieboom zet zich vanaf 1989 onafgebroken in voor de kerk. Voor veel mensen in Zierikzee is zij het gezicht van de Katholieke parochie. Vanuit die achtergrond is zij, eerst als lid en later als vrijwilliger betrokken bij het Platform voor de kerken in Zierikzee.  Ook begeleidt ze doopouders, geeft ze hulp aan gewetensvervolgden en beheert ze het parochiesecretariaat. Daarnaast helpt mevrouw Kieboom al jaren met het voorbereiden van speciale kerkdiensten zoals diensten met mensen met een verstandelijke beperking. Ze steekt daar veel energie in. Zo heeft ze eens net zolang met een verstandelijke beperkte jongen geoefend tot hij het ‘Onze Vader’ op kon zeggen in de kerk. Al 15 jaar helpt mevrouw Kieboom bij het wekelijkse rolstoeldansen in het plaatselijke verpleeghuis Cornelia. Het bewegen op muziek is voor veel cliënten het hoogtepunt van de week.  Gedurende 10 jaar was beoogd decoranda penningmeester van de regionale Dorcas werkgroep Schouwen-Duiveland. Nu is ze nog steeds vaak in het depot te vinden om te helpen met het verwerken van de aangeboden goederen. Bovendien is betrokkene in 2003 genomineerd voor de titel ‘zorgzame buur’.

 

De heer M.A.J. van Beurden uit Zierikzee

Na de verhuizing naar Schouwen-Duiveland, waar de heer Van Beurden directeur werd van de

ABN-AMRO bank, werd hij in 2002 penningmeester van de Stichting Renesse. Ook is de heer Van Beurden sinds 2002 penningmeester bij de Stichting Monumenten Schouwen-Duiveland.

In 2003 werd de heer Van Beurden voorzitter van het Parochiebestuur van de Sint Willibrorduskerk in Zierikzee. Als voorzitter leidde hij tot dit jaar de vergaderingen en was hij betrokken bij diverse andere kerkelijke bijeenkomsten.  In 2007 werd Van Beurden bestuurslid/penningmeester van Golfclub Grevelingenhout. Deze golfclub heeft 650 leden en beoogd decorandus is verantwoordelijk voor de financiële administratie.

 

De heer J.C. van Leeuwen uit Zierikzee

Sinds 1993 is de heer Van Leeuwen werkzaam als vrijwilliger bij Gors. Beschermd wonen met intensieve verzorging en verpleging wordt o.a. gegeven op locatie Keetenstraat in Zierikzee. Als zwager van een cliënt is de heer Van Leeuwen erg betrokken bij deze locatie. Hij is in staat mensen te enthousiasmeren en zet ze aan tot deelneming aan activiteiten die ten goede komen aan het welzijn van deze cliënten. Bovendien is hij een goede sparringpartner voor de medewerkers. Sinds de fusie in 1998 is hij bovendien secretaris van de Verwantenraad van locatie Keetenstraat. Gedurende een periode van 15 jaar zette de heer Van Leeuwen zich in voor de Christelijke Gereformeerde kerk in zijn woonplaats als ambtsdrager. Begin 2012 is betrokkene opnieuw bevestigd als diaken voor een periode van vijf jaar.

Bij Sanquin bloedbank is beoogd decorandus een goede bekende. Hij staat regelmatig bloedplasma af en gaat daarin zover dat hij er op let gezond te eten om er zorg voor te dragen dat zijn bloedwaarden in orde zijn.

 

De heer J.S.M. Hanse uit Kerkwerve

Ruim achttien jaar is de heer Hanse als vrijwilliger actief bij Tafeltje-dek-je in de regio .Hij bezorgde de eerste dertien jaar 5 dagen per week, zelfs op zondag. Vanaf 2007 wordt de maaltijd verstrekking in groter verband georganiseerd maar nog steeds iedere dinsdag kan men op hem rekenen bij het afleveren van maaltijden.

Sinds 1998 brengt de heer Hanse bezoekjes bij ouderen in zijn woonplaats om de eenzaamheid te doorbreken en voor enige afleiding te zorgen, zoals hij zelf zegt.

Sinds het jaar 2000 geeft de heer Hanse ondersteuning aan de dorpsraad als adviseur. Hij is zeer begaan met het wel en wee van “zijn” dorp en is altijd bezig om de leefbaarheid van Kerkwerve, haar inwoners en het buitengebied te handhaven en waar nodig te stimuleren en te verbeteren.

18 jaar lang heeft beoogd decorandus zich ingezet in de cliëntenraad van Allévo. De ouderen doelgroep heeft de speciale interesse van betrokkene. Buurtvereniging Het Platte van Schouwen is jaren geleden opgericht op initiatief van de heer Hanse. Het doel is de onderlinge contacten tussen de bewoners in het buitengebied te bevorderen. Zo wordt er jaarlijks een barbecue georganiseerd. De heer Hanse was bovendien een van de initiatiefnemers van een in 2011 georganiseerde bedrijven contactdag in Kerkwerve.19 bedrijven namen hieraan deel. Als bestuurslid van de VEKABO (Vereniging Kamperen bij de Boer, betrokkene runde naast zijn landbouwbedrijf een minicamping)) was de heer Hanse tevens contactpersoon bij de Stichting Plattelandsvernieuwing.

 

De heer B. Verhagen uit Noordgouwe

De heer Verhagen is diepgelovig en leeft daar ook naar. Reeds op 16-jarige leeftijd werd hij bestuurslid van de Gereformeerde Knapenvereniging in zijn toenmalige woonplaats Vlaardingen. In de oorlog wordt hij tewerkgesteld in Esslingen-Mettingen in Duitsland. Hij weet het kerkbestuur van de Evangelische Kirche aldaar zover te krijgen dat hij ’s zondagsmiddags de kerk mag gebruiken voor Hollandse samenkomsten. Daarvoor richt hij een Bijbelkring op en al snel zijn er 60 leden van allerlei kerkelijke gezindten. Twee jaar lang is dit voor veel dwangarbeiders een veilige haven geweest. Er werd veel gepraat en er ontstond een band. Ook werd een zangkoor opgericht dat in de ausländer barak van het ziekenhuis liederen ten gehore bracht. Hij begeleidde mensen die vastgelopen waren en/of dit nog steeds zijn. In de periode dat betrokkene in Friesland woonde liep zijn werkgebied van Drachten, waar hij woonde tot Leeuwarden. Op verzoek van diverse kerken en het Leger des Heils nam hij ook wel mensen met problemen in zijn eigen huis op zonder daar enige kosten voor te rekenen. Bij het begeleiden van deze mensen maakte hij gebruik van een zelfgeschreven leidraad die bestond uit 13 ‘levenslessen’. Telkens werd een les besproken. Cliënten kregen deze dan mee ter overdenking. Het geloof loopt als een rode draad door het leven van beoogd decorandus. Toen in de 80-er jaren van de vorige eeuw bleek dat de heer Verhagen gezegend was met schildertalent gebruikte hij die gave om vooral Bijbelse taferelen te schilderen ideële organisatie Stichting Schouwplaats op. Van deze stichting is hij nu –op 91-jarige leeftijd- nog steeds voorzitter

 

Mevrouw J.L. Hoogerhuis den Boer uit Renesse

Mevrouw Hoogerhuis zet zich al vanaf 1976 in als Rode Kruis vrijwilligster.

Ze is heel breed inzetbaar. In Verzorgingshuis Duinoord begeleidt ze de handwerkgroep. Ook helpt ze daar ontspanningsmiddagen organiseren. Zieken en ouderen kunnen altijd op een bezoekje van haar rekenen.. Daarnaast is ze betrokken bij de organisatie van de ouderen- en gehandicaptenreisjes.

Uiteraard is ze tweemaal per jaar present als de Henri Dunant arriveert. Mevrouw Hoogerhuis wandelt met de gasten in een rolstoel en geeft voordrachten in dialect getooid in de Schouwse klederdracht.

Op markten en braderieën verkoopt beoogd decoranda gemaakte handwerken. De opbrengst gaat naar het Rode Kruis. Mevrouw Hoogerhuis is vanaf 1965 lid van het Hervormd Kerkkoor Renesse. Sinds haar lidmaatschap voelt zij zich betrokken bij het koor en zet dit ook om in daden. Zij draait corveediensten en ’s zomers bemenst ze een kraam met allerhande waren op de weekmarkt in Renesse ten behoeve van het koor.

 

De heer M. Boot uit Burgh-Haamstede

De heer Boot is geboren in een agrarisch gebied op Schouwen-Duiveland en is zijn hele werkzame leven agrariër geweest. In het middengebied van Schouwen-Duiveland, het zogenoemde Prunjegebied was de landbouwgrond niet erg vruchtbaar maar toch slaagde de heer Boot er in een florerend landbouwbedrijf draaiende te houden.

In de jaren 70 van de vorige eeuw al was het bedrijf van de heer Boot een proefboerderij. De mechanisatie schreed voort en de heer Boot zag het belang in van een goede samenwerking met de landbouwvoorlichtingsdienst. Met enkele collega’s vormde beoogd decorandus het bestuur van de Vereniging voor Bedrijfsvoorlichting. Hij was tevens de promotor van de oprichting van een samenwerkingsverband van vier boerenbedrijven, Combinatie Prunjeweg genaamd. Sinds 1970 heeft de heer Boot de administratie belangeloos op zich genomen. Zelfs nu, op 86-jarige leeftijd verzorgt hij deze nog, inmiddels voor de jongere generatie. Daarnaast was de heer Boot lid van de ploegcommissie, penningmeester van de melkcontroleurs en heeft hij 30 jaar lang de ganzenschade in de tarwe opgenomen. Ook op kerkelijk gebied heeft deze alleskunner zich niet onbetuigd gelaten. Zo was hij o.a. scriba, diaken en penningmeester. Tevens heeft hij gedurende een periode van twee jaar geholpen om de pastorie op te knappen. Tot zijn 82e jaar heeft de heer Boot meegeholpen om de rommelmarkt van de kerk tot een succes te maken. Vanuit de kerk was hij een aantal jaren afgevaardigd om bestuurslid van Verzorgingshuis Duinoord te zijn. Tevens heeft de heer Boot enkele jaren maaltijden voor ouderen thuis bezorgd in de regio.

 

De heer E. Hop uit Renesse

De heer Hop zet zich sinds 1971 belangeloos in voor de kerkelijke gemeenschap. De afgelopen 43 jaar heeft hij, met onderbrekingen, verschillende kerkelijke functies bekleed. Voornamelijk als ouderling, maar in de jaren zeventig van de vorige eeuw was hij ook een periode actief als kerkrentmeester

Sinds 1992 is de heer Hop als vrijwilliger betrokken bij Stichting Ziekenomroep Nomen Nescio.

De beëindiging van de gemeentelijke subsidie in 2011 betekende voor de heer Hop extra inzet om deze bijdrage op andere wijze te compenseren. Er zijn vele gesprekken met de gemeente gevoerd over het gewijzigde subsidiebeleid waardoor de ziekenomroep buiten de boot viel.

Gedurende een aantal jaren is de heer Hop penningmeester van Tennisvereniging Scelveringhe en heeft hij een bestuurslidmaatschap bij ‘Probus’. De heer Hop is voorzitter van deze club en tevens lid van de activiteitencommissie.

 

 

 

 

 

 

 

Meer nieuws