Bijzondere ontmoetingen in Watersnoodmuseum

Algemeen

Op dinsdag 23 april vindt in het Watersnoodmuseum te Ouwerkerk een bijzondere ontmoeting plaats tussen drie mensen met elk hun eigen herinnering aan een reddingsactie in de rampnacht van 1953. Het gaat om een van de twee roeiers die de reddingsactie initieerde, de zoon van de tweede roeier en een zoon wiens vader dankzij deze actie werd gered.

Op een oproep in de WereldRegio naar verhalen over evacuees tijdens de Watersnoodramp van 1953 meldde zich Leen Schilperoord, die ten tijde van de ramp in Zonnemaire woonde. Zijn vader ging in de nacht van 1 februari 1953 samen met matroos Jan Bordewijk uit Brouwershaven met een roeiboot het water op om mensen te redden.

In de polder van Dreischor ontwaarden zij drie mensen op een wagen midden in het land: mevrouw van Bloois, haar zoon en hun knecht Johan Dooge. Met zijn vijven voeren ze richting Dreischor.  Vlakbij Dreischor, temidden van het woeste water, stuitte het bootje op de restanten van een schuur en liep vol water. Mevrouw van Bloois verdween in het water en verdronk. De overige passagiers slaagden erin via een dakgoot op een zolder te komen.  De roeiboot spoelde elders aan en de familie kreeg bericht dat waarschijnlijk alle inzittenden van de roeiboot verdronken waren. Drie dagen later werden de mannen alsnog gered en herenigd met hun familie.

Naar aanleiding van de oproep meldde zich ook Rinus Dooge uit Noordwelle, zoon van Johan Dooge. Vervolgens werd een zoektocht gestart naar Jan Bordewijk, de tweede roeier. Binnen enkele dagen werd ook hij getraceerd.

Op dinsdag 23 april a.s. tussen 10.00 en 10.30 uur zullen Leen Schilperoord, Johan Dooge en Jan Bordewijk elkaar ontmoeten in het Watersnoodmuseum. Het belooft een bijzonder weerzien te worden.  Hierbij zal ook Jan Bordewijk zijn verhaal doen over het gebeuren tijdens de rampnacht.

Meer nieuws