Bewoners Havenpark krijgen pasje, bedrijven niet

Algemeen

Omwonenden van het Havenpark in Zierikzee, dat na de herinrichting op slot gaat tussen 12.00 en 17.30 uur (en op koopavond) krijgen een pasje om toch bij hun woning te komen. Hoewel het pasje als een proef wordt gezien, is de kans te verwaarlozen klein dat de pas na een jaar weer verdwijnt. Bedrijven aan het Havenpark krijgen de pas niet.

Dat werd deze week duidelijk tijdens een zitting van de bezwaarschriftencommissie. Daar zaten bezwaarmakers, waaronder de belangengroep H2OK (bewoners Havenpark, Havenplein, Oude Haven en Kraanplein). De vrees werd uitgesproken dat de proef na een jaar als ‘niet gelaagd’ wordt beoordeeld en bewoners niet meer met de auto bij hun huis kunnen. Onder meer door Jan Kogelman die aan het Havenpark woont en een zaak heeft.

[banner]

Verkeersambtenaar Peter de Winter deelde die zorg niet. ,,Het invoeren van het systeem kost een vermogen. Het is nadrukkelijk geen zoethoudertje voor een jaar.” Maar hij kon bezwaarmakers als P. Van Traa (architect aan het Havenpark) niet overtuigen. ,,Intenties wijzigen naar de luimen van het college”, zei hij. Met een pasje kunnen de gebruikers de palen laten zakken zoals ook in de Nieuwe Boogertstraat het geval is.

Samen met H2OK-voorman L. van Melle richtte Van Traa zijn bezwaren zeker ook op gevolgde procedures. Zo zou er geen besluit ten grondslag liggen aan de dynamische palen die het Havenpark straks overdag op slot gooien. Voor De Winter is de plaatsing van de palen louter bedoeld als ondersteuning van het verkeersbesluit. Leden van de bezwaarschriftencommissie hadden wel wat vragen over de door de gemeente gevolgde procedure. Een advies aan burgemeester en wethouders laat nog even op zich wachten.

Van Traa en Van Melle haalden beiden ook aan dat de herinrichting van het Havenpark hen geld gaat kosten. Van Melle ziet een waardevermindering van zijn pand en Van Traa rekende voor dat de plannen hem (architectenbureau en bed en breakfast) jaarlijks 7500 euro gaat kosten. Burgemeester en wethouders deden deze claims eerder af als niet aannemelijk.

 

Overigens wordt het Havenpark op 26 april opgeleverd en krijgt de gemeenteraad eind dit jaar een voorstel voor de aanpak van het Havenpark.

 

Meer nieuws