Crisis grijpt diep in bij mensen onder armoedegrens

Algemeen

WereldRegio meldde het onlangs al, de belangstelling voor de voedselbank neemt nog steeds toe. Nu al eten er zo’n tweehonderd mensen op dit eiland van deze voorziening. En ook is er een kledingbank in de maak. Armoede is dus niet alleen iets van ‘hongerend Afrika’; al zijn het direct twee onvergelijkbare grootheden. Scoop dit eerder al onderzoek naar de positie van de voedselbanken in Zeeland. Zeeland sluit aan bij de landelijke trend. We baseren ons daarvoor op cijfers van het CBS, het Centraal Bureau voor de Statistiek. Volgens die cijfers is het aandeel arme huishoudens in Zeeland sinds 2010 duidelijk toegenomen. In 2010 bedroeg het percentage huishoudens dat ten minste één jaar onder deze armoedegrens verkeerde nog 6%. Het aandeel Zeeuwse huishoudens dat al vier jaar of langer onder de armoedegrens leeft steeg tussen 2010 en 2011 van 1,5% naar 2,1%. Bijna 8% van de Zeeuwse huishoudens – ongeveer 12.000 huishoudens – had in 2011 een inkomen dat tenminste één jaar onder de armoedegrens lag. Dit betekent dat hun inkomen minder bedroeg dan de door het CBS/SCP gehanteerde zogeheten lage-inkomensgrens. Indicatief voor de armoedeproblematiek is voorts dat in Zeeland, evenals in de rest van Nederland, het aantal klanten van de voedselbanken sterk is toegenomen. Dat blijkt uit een door SCOOP in april 2012 gehouden inventarisatie. Bij voedselbank De Bevelanden steeg het aantal klanten sinds 2011 van 85 naar 125. Het aantal klanten op Tholen nam het afgelopen jaar toe van 20 naar 37; in Zeeuws-Vlaanderen groeide het bestand van 180 naar 230. De situatie op Walcheren wijkt enigszins af van de andere Zeeuwse regio’s. Door opschoning van het klantenbestand en het verkorten van de periode waarin men recht heeft op hulp nam het aantal klanten in 2011 eerst af. Daarna nam het aantal klanten weer toe: van ongeveer 100 naar 135. Ook op Schouwen-Duiveland nam het aantal klanten van de voedselbank eerst af door betere screening, maar constateerde men daarna een sterke stijging naar 75 deelnemers in 2012. Zeeuwse voedselbanken verwachten verslechterende economische omstandigheden en verdere bezuinigingen, waardoor een toename  van het klantenbestand zal volgen. Deze verwachting is des te zorgelijker gezien het feit dat die voedselbanken (met uitzondering van Walcheren) kampten met een afnemende aanvoer voor de pakketten. Als oorzaak daarvan werd gewezen op de scherpere inkoop door winkelbedrijven sinds het uitbreken van de economische crisis. Daarnaast is het bijzonder paradoxaal dat mensen steeds meer voedsel weggooien: per persoon nota bene zo’n 50 kilo per jaar. Ook Nederlandse supermarkten trouwens stoten dagelijks heel veel verse producten af. Volgens supermarktondernemer Bart Groesz in Rozenburg (Zuid-Holland) wordt er jaarlijks voor vijfhonderd miljoen euro aan levensmiddelen weggegooid, waarvan maar liefst vierhonderd miljoen aan verse producten. Groente, brood en vlees verdwijnen massaal wegens commerciële redenen. Op dit punt zijn we volgens Groesz in Nederland dan ook volledig doorgeslagen.

 

Meer nieuws