Schouwen-Duiveland proeftuin duurzame energie

Algemeen

Schouwen-Duiveland wordt een proeftuin voor duurzame energielandschappen. Vanuit de universiteit van Wageningen gaan lokale spelers aan de slag met nieuwe vormen van energieopwekking. De inzet is een energieneutraal eiland in 2030. Het onderzoeksinstituut Alterra in Wageningen gaat de kar trekken en conceptueel kunstenaar Eric Odinot uit Zierikzee is vooral de lokale ambassadeur. Mede door zijn enthousiasme heeft hij partijen als Rijkswaterstaat, Interieur Paauwe, Habo, Ingenieursbureau Tauw en personen als Leo van Vliet (Zeeuwse Stromen) aan het project weten te binden.

[banner]

,,Omdat mensen gaan inzien dat we naar een duurzame energievoorziening moeten. Schouwen-Duiveland leent zich daar als afgebakend gebied met veel water prima voor. De mensen zijn misschien wat minder veranderingsgezind, maar tegelijkertijd weten zij zich enorm verbonden met het gebied. Ik zie veel kansen”, aldus Odinot.

Schouwen-Duiveland is de eerste regio in Nederland waar Alterra aan de slag wil gaan. Vorige week is er groen licht gegeven en kan het project van start. Eerst door de potenties van het eiland verder in kaart te brengen en daarna met een vertaling in concrete projecten.

Odinot denkt daarbij aan het inzetten van biomassa, groenafval nog beter inzetten voor energieopwekking, maar ook aan zonnepanelen (misschien wel op de akkers) en windmolens. ,,En dan niet zorgen maken over slagschaduw, maar blij zijn met de energie die het geeft.”

Het zoeken naar nieuwe duurzame energieopwekking moet volgens hem altijd gepaard gaan met energiebesparing en dus efficiënter omgaan met energie. ,,Of door bijvoorbeeld te weten wat er op het eiland zelf geproduceerd wordt.” ‘Uit het seizoen eten’ noemt hij het. Misschien ook wel minder vlees omdat het hier minder geproduceerd wordt.

Alterra heeft twee jaar uitgetrokken voor het project dat nu snel van start gaat. Volgens Odinot sluiten andere partijen zich ook nog wel aan. ,,We moesten snel partijen bij elkaar halen om het voor elkaar te krijgen. Maar het past bijvoorbeeld prima in het Tij van de Toekomst van de gemeente. Daar worden ook grote stappen gezet.”

Meer nieuws