Gemeente zet in op recycling elektronische apparaten

Algemeen

Schouwen-Duiveland is één van de dertien Zeeuwse gemeenten waar komend voorjaar op de Buitenschoolse Opvang-workshops aangeboden wordt waarin inzameling en recycling van afgedankte elektrische en elektronische apparaten centraal staan. Ongeveer duizend kinderen doen er aan mee. Jaarlijks wordt per persoon bijna 24 kilo aan gebruikte elektrische apparaten met een stekker, accu of batterij en kapotte (energiezuinige) lampen afgedankt. Dit is e-waste. Grote apparaten, zoals koelkasten en wasmachines, worden uit gewoonte wel naar de milieustraat gebracht. Toch wordt nog twee kilo e-waste per huishouden, voornamelijk de kleine apparaten en lampen, in de vuilnisbak gegooid waardoor het moeilijk wordt om te recyclen.

[banner]

Veel waardevolle grondstoffen gaan daardoor verloren en gevaarlijke stoffen komen in het milieu. Producentenorganisaties Wecycle en ICT~Milieu hebben gezamenlijk het fonds ‘Wecycle-gemeenten’ in het leven geroepen, waarmee vanuit gemeenten projecten opgezet kunnen worden om de inzameling van elektronica, elektrische apparaten en spaarlampen binnen de gemeenten te verhogen.

De gemeenten Borsele, Goes, Hulst, Kapelle, Middelburg, Noord-Beveland, Reimerswaal, Schouwen-Duiveland, Sluis, Terneuzen, Tholen, Veere en Vlissingen gaan, in het kader van het ‘Wecycle-gemeenten fonds’ op de BSO’s in hun gemeenten in totaal 360 workshops aanbieden op 120 verschillende bso’s. In deze workshops, ontwikkeld door De Jonge Milieu Advies en iValon en uitgevoerd door Stichting Zonne-eiland en Natuur&Zo staan duurzaamheid en techniek centraal. Tijdens de workshops worden de thema’s inzameling en recycling op een creatieve en interactieve manier toegelicht. Kinderen onderzoeken waaruit elektrische apparaten bestaan en geven hier naar eigen inzicht een nieuwe functie aan. Dit doen ze door kunstwerken te maken van e-waste. De gemaakte kunstwerken worden tentoongesteld in diverse gemeentelijke gebouwen. Ook zal er een wedstrijd zijn wie het mooiste kunstwerk maakt. De uitvoeringsfase van het project gaat in april van start en loopt door tot het najaar. De deelnemende BSO’s kunnen zich ook opgeven als inzamelpunt voor kleine elektrische en elektronische apparaten. Voor elk ingezameld apparaat ontvangt de BSO punten. Deze punten kunnen door de BSO ingeleverd worden in ruil voor sport- en spelmateriaal, lesmaterialen of aan een goed doel geschonken worden. Inzameling van e-waste komt dus niet alleen het milieu, maar ook de buitenschoolse opvang ten goede.

Meer nieuws