Aanvragen van gemeentelijke subsidie moet éénvoudiger

Algemeen

Het moet simpeler worden om een subsidie aan te vragen bij de gemeente.Het college legt de gemeenteraad in februari een voorstel voor waarin zij toestemming vraagt voor een nieuwe Algemene Subsidie Verordening (ASV). Dit doet zij om de procedures rondom het subsidieproces te vereenvoudigen. Er verandert door dit voorstel niets in de hoogte van de subsidiebijdragen. Als de gemeenteraad instemt met de nieuwe verordening gaat de nieuwe werkwijze gelijk in. Overigens zullen de meeste subsidieontvangers dit pas in 2014 gaan merken. Budgetsubsidies voor 2013 zijn inmiddels toegekend.

[banner]

In het voorstel wat B&W aan de gemeenteraad voorlegt stelt zij voor om subsidies tot €25.000, waaruit de meeste aanvragen bestaan, voortaan voor vier jaar te verlenen. Subsidies vanaf €25.000 wil men jaarlijks verlenen. Met de categorie boven €250.000 wil de gemeente jaarlijks om de tafel om een uitvoeringsovereenkomst op te stellen, een vorm van prestatieafspraken. Dit laatste is ook een wens van de gemeenteraad omdat de gemeente Schouwen-Duiveland op deze manier beter in staat is om op haar eigen doelstellingen te sturen. Daarnaast is het voorstel om na het toekennen van budgetsubsidies tot €25.000 direct een definitieve beschikking af te geven en voorlopige beschikkingen af te schaffen. Ook krijgen aanvragers van een budgetsubsidie langer de tijd, namelijk tot 1 oktober, om subsidie aan te vragen. Als de gemeenteraad instemt met deze voorstellen, dan is het proces voor subsidieaanvragen verkort van negen maanden tot vier weken. Daarnaast is zij door het efficiënter inrichten van het werkproces in de gelegenheid om meer in gesprek te zijn met de subsidieaanvragers over de gewenste prestaties.

 

Op 7 februari bespreekt de commissie Samenleving en Bestuur het voorstel. De gemeenteraad neemt vervolgens een definitief besluit op het voorstel. Nadat de gemeenteraad toestemming geeft voor deze nieuwe ASV gaat de nieuwe werkwijze van start. Uiteraard worden subsidieaanvragers op dat moment hierover geïnformeerd. Subsidieaanvragers die op dit moment al vragen hebben over het voorstel kunnen gebruikmaken van een speciaal spreekuur op donderdag 31 januari van 13.00-17.00 uur en van 18.30-20.00 uur. Hiervoor kunnen zij zich telefonisch aanmelden bij Pethy Maris van de afdeling Samenleving, telefoonnummer 0111 452 128.

 

In 2012 kondigde de gemeente al aan het subsidieproces te willen vereenvoudigen. Een enquête onder de subsidieaanvrager wees uit dat het proces rondom het aanvragen van een subsidie als een papierentijger ervaren werd door de aanvrager, ook de gemeente erkende dit.

 

Meer nieuws