Discussie over vierde opticiën in Zierikzee

Algemeen

De meningen over de komst van Specsavers naar de binnenstad van Zierikzee zijn verdeeld.De landelijke keten in brillen, lenzen en hoortoestellen vestigt zich eind maart in het huidige pand van Foto Verschoore. ,,De mensen praten erover. Ik denk dat genoeg zegt”, reageert Rogier van Vaardegem van ’t Optiek, één van de drie huidige opticiëns in Zierikzee. banner

,,Het is een vrije markt, hè”, stelt Coen Honig van de gelijknamige optiek. ,,Iedereen kan zich vestigen in welke branche dan ook. Ik vind wel dat er nu enigszins sprake is van overbezetting op Schouwen-Duiveland. Een taart kan maar één keer aangesneden worden.

Coen Honig Optiek is een totaalbedrijf met alle facetten van het vak. We werken met een goede prijs en dan schuw je de concurrentie niet.” Honig is zeker niet benauwd voor de komst van Specsavers dat direct naast zijn pand komt te zitten. ,,Wij zijn een goed restaurant met een uitgebreidere kaart. Ben je dan bang voor een fastfoodketen? Ik zie het als een bevestiging van onze kwaliteit dat je zo’n bedrijf naast je krijgt.”

Van Vaardegem (’t Optiek) wil niet veel over de komst van een vierde opticiën kwijt. ,Maar”, zegt hij, ,,het zet je ook wel weer op scherp.” De bedrijfsleidster van de derde brillenzaak, Pearle, mag niet reageren en verwijst door naar het hoofdkantoor.

Met een mengeling van voors en tegens kijkt Ondernemers Voor Ondernemers (OVO) tegen de vestiging van Specsavers aan. ,,We zijn blij dat een grote winkelketen de binnenstad van Zierikzee heeft gevonden”, verwoordt Danny Schnitzler de mening van OVO. ,,Of we nu zitten te wachten op weer een opticiën, daar zijn de meningen onder de ondernemers verdeeld. We zijn als OVO in ieder geval blij dat er geen leeg pand bij komt. Specsavers is publiekstrekker welkom en we hopen dat ze aanvulling op de bestaande opticiëns zijn en een aanvulling kunnen geven op onze mooie binnenstad.” Schnitlzer betreurt overigens dat Foto Verschoore weggaat.

In de ‘discussie’ over de brillenzaken houdt de gemeente Schouwen-Duiveland zich op de achtergrond. Ze sleutelt op dit moment aan een detailhandelsvisie (een winkelplan) voor het hele eiland. Wat kan waar en wat kan waar niet? Maar volgens wethouder Ad Verseput zijn de mogelijkheden om als gemeente te sturen maar beperkt. ,,Als een winkelgebied de bestemming detailhandel heeft, kan iedere detaillist zich vestigen.” Zo kunnen er dus vier brillenzaken in de binnenstad van Zierikzee zitten. Verseput waagt zich niet aan een oordeel over deze ontwikkeling al zegt hij wel voorstander van ‘diversiteit’ te zijn.

Meer nieuws