Kledingbank wil aan de slag op eiland

Algemeen

Na een voedselbank krijgt Schouwen-Duiveland nu een kledingbank.Hoewel de club nog uit de startblokken moet komen, is er in verband met de aanhoudende koude al wel warme kleding verstrekt. Het Leger des Heils spreekt over ‘rancune’. Henny Sebregts is voorzitter van de club en legt uit dat de kledingbank voortkomt uit de voedselbank die vanuit de statuten minder mogelijkheden heeft. ,,Maar de behoefte aan kleding is er zeker”, aldus Sebregts. Er wordt samengewerkt met de voedselbank en ook bij kleding dient een vraag door een hulpverlenende instantie ondersteund te worden. Het is niet mogelijk om rechtstreeks bij de voedsel- of kledingbank aan te kloppen. Mirjam Jumelet van de Voedselbank Schouwen-Duiveland bevestigt de contacten. ,,Mensen die bij ons een voedselpakket krijgen, kunnen ook bij de kledingbank terecht. Verder werken we niet samen.”

Overigens is ook het Leger des Heils actief op het terrein van gebruikte kleding. Maar volgens Sebregts is dat deels voor een andere groep. ,,Kijk als je dertig euro in de maand hebt, is een jas van zes euro veel geld”, aldus Sebregts. ,,Ik merk ook dat er veel armoede onder werkenden in de regio is.”

Udo op den Dijk van het Leger des Heils stelt dat de kledingbank op Schouwen-Duiveland uit ‘een stuk rancune’ is opgezet. Sebregts is volgens hem uit onvrede bij het Leger des Heils vertrokken. ,,Hij weet heel goed, dat wij weliswaar kleding verkopen, maar ook weggeven aan mensen die het nodig hebben. Dat doen we ook met meubels.” En verder: ,,Maar sommige mensen willen zichzelf graag op de voorgrond plaatsen en daar doen we niet aan bij het Leger”. Sebregts ontkent pverigens voor het Leger te hebben gewerkt.

 

De Kledingbank Schouwen-Duiveland heeft op de Dam in Zierikzee een locatie gevonden om kleding te sorteren. Maar de stichting zoekt nog naar een plaats van waaruit kleding kan worden uitgedeeld. Dus worden fondsen en serviceclubs aangeschreven. ,,We willen er zo weinig mogelijk voor betalen, maar wie ons kan helpen, kan zich melden.”

Sebregts en de zijnen zoeken ook naar kleding: schoon en gebruikt. Er wordt bijgehouden wie welke kleding toebedeeld gaat krijgen. Wie iets voor de kledingbank kan of wil betekenen, kan mailen met kledingbank@zeelandnet.nl.

 

Meer nieuws