Volgende week de Ramp in een speciale bijlage

Algemeen

WereldRegio besteedt volgende week maar liefst twaalf pagina’s aan de herinneringen aan de Watersnoodramp van 1953. Bijvoorbeeld het onvoorstelbare verhaal van Toon van der Straten uit Capelle bij Nieuwerkerk. Nadat de watersnoodramp was uitgewoed en de ravage en de dode lichamen zichtbaar werden, ontbrak één persoon onder de overlevenden van het drama in de buurtschap Capelle: Toon van der Straten (1923).  Capelle was op 1 februari 1953 vermorzeld. Slechts twee huizen bleven overeind en van de honderd inwoners verdronken er 42. Net als het dorp zelf, was ook het gezin van Toon van der Straten weggespoeld: zijn vrouw Nellie Berrevoets dreef voorbij op een keukendeur, met om zich heen hun drie kinderen Anna, Jan en Piet. En in haar armen, gewikkeld in een wapperende deken, hield Nellie stevig de baby vast die ze net gebaard had.

[banner]

Toon van der Straten redde het. Hij had het tafereel gezien en was niet in staat geweest te helpen. Zijn gezin dreef die nacht definitief voorbij: de gebeurtenis kerfde zich in zijn bewustzijn. Maar waar was hij nu? De overlevenden vroegen het elkaar, maar niemand wist waar de getourmenteerde vader was gebleven. Hij was spoorloos. Was hij alsnog overleden? Hield hij zich ergens verstopt? Kon hij Capelle niet meer aan?

Volgende week, bijna zestig jaar later, wordt in deze herdenkingsbijlage voor het eerst het complete verhaal verteld de verblijfplaats en het verdere leven van Toon van der Straten. De vader die zijn gezin door het water verzwolgen wist, blijkt namelijk teruggekeerd te zijn naar zijn geboortegrond. Hij stichtte er met een nieuwe vrouw een nieuw gezin en tot voor enkele jaren hebben de zeven kinderen tot hun verbijstering niets geweten van het drama in Capelle.

Dat en nog veel meer in WereldRegio van vrijdag 25 januari

Meer nieuws