Carillon even 'stil' tijdens renovatie

Algemeen

Het stadhuiscarillon krijgt een nieuwe mechanische bediening voor de kwartiermelodieën en daarnaast komt er ook een nieuwe computeraansluiting.Daarmee gaat een lang gekoesterde wens van stadsbeiaardier Janno den Engelsman en de Stichting Zierikzeese Carillons in vervulling. De verouderde computer die de kwartiermelodieën aanstuurde was nodig aan vervanging toe. Het inspelen van nieuwe melodieën was een ingewikkelde zaak. Met de komst van de nieuwe computer wordt veel mogelijk.

[banner]

De beiaardier kan zelf nieuwe wijsjes componeren via een notatieprogramma en naar de computer sturen. Janno den Engelsman wil graag tal van nieuwe melodieën invoeren waarbij ook heel snel kan worden ingespeeld op de actualiteit. Melodieën op een speciale herdenkingsdag worden mogelijk. De Stichting Zierikzee Carillons denkt na over mogelijkheden om de inwoners van Zierikzee verzoeknummers te laten indienen.

 

Naast een nieuwe computer zullen in de periode 7 januari – half februari andere werkzaamheden worden uitgevoerd zowel aan de speeltafel en het carillon. Groot onderhoud is nodig vanwege veroudering en slijtage van diverse onderdelen. Door deze aanpak zal ook het speelcomfort voor de beiaardier aanzienlijk worden verbeterd. De verbeteringen aan de beiaard zullen gedaan worden door klokkengieter Eijsbouts uit Asten, die onlangs ook een nieuwe klok voor de Notre Dame in Parijs goot.

 

Vanwege deze werkzaamheden zal het carillon een aantal weken niet klinken. Vanaf half februari zal de stadsbeiaardier weer op donderdagen spelen en zullen nieuwe kwartiermelodieën te horen zijn.

Meer nieuws