Compliment voor gemeentelijke erfgoednota

Algemeen

Schouwen-Duiveland heeft een compliment gekregen voor haar erfgoednota.In mei  deed de gemeente een gooi naar de erfgoedprijs die BNG jaarlijks uitreikt. In het juryrapport heeft de erfgoednota van de gemeente Schouwen-Duiveland een eervolle vermelding gekregen. De jury vond dit op zijn plaats, omdat het beleidsstuk een goede visie en ambitie bevat en voldoende potentie heeft om daadkrachtig met het erfgoed aan de slag te gaan. Met deze eervolle vermelding wil zij de gemeente een stimulans geven om de ingezette koers te gaan realiseren.

[banner]

De gemeente is blij met deze eervolle vermelding. Volgens wethouder Stouten heeft de gemeente deze mede te danken aan alle maatschappelijke partijen, particulieren en medewerkers van de gemeente Schouwen-Duiveland die een bijdrage leverden aan de totstandkoming van de erfgoednota. De gemeente neemt de opdracht van BNG ter harte en gaat de komende twee jaar de uitdaging aan. In 2014 zal zij opnieuw een gooi doen naar de erfgoedprijs die BNG uitreikt.

 

De gemeente heeft het erfgoedbeleid samen met maatschappelijk partijen en particulieren opgesteld en ze wil dus ook samen met hen uitvoering aan het beleid geven. De gemeente is tenslotte zeker niet de enige partij die zich inzet voor behoud van het erfgoed. Allereerst zijn er de monumenteneigenaren die zich verantwoordelijk voelen voor het onderhoud en de restauratie van hun eigendom. Daarnaast zijn er veel instanties en particulieren die kennis hebben van het erfgoed op Schouwen-Duiveland en zich richten op het behoud en uitdragen ervan. De gemeente wil dit integrale erfgoedbeleid gebruiken om vorm te geven met die personen en instanties die zich verantwoordelijk voelen voor het behoud, de versterking en de verdere ontwikkeling van de kwaliteiten van het mooie eiland Schouwen-Duiveland. In 2013 zal zij daarom aan de slag gaan met het opzetten van een erfgoedplatform.

De BNG Erfgoedprijs is bedoeld om gemeenten te stimuleren om erfgoed effectief in te zetten in het lokale beleid. Doel van de prijs is dat gemeenten elkaar op dit gebied stimuleren en inspireren. De BNG Erfgoedprijs wordt dit jaar voor de derde keer uitgereikt en is een initiatief van het Erfgoedplatform van Kunsten ’92, een samenwerkingsverband van een twintigtal erfgoedorganisaties. Hoofdsponsor is met ingang van 2011 Cultuurfonds BNG. De erfgoedprijs van 2012 gaat naar Schiedam.

 

Meer nieuws