Daling inwoneraantal zet door op Schouwen-Duiveland

Algemeen

Op Schouwen-Duiveland zet de daling van de bevolking licht door. Dat blijkt uit onderzoek van de provincie, die alle demografische gegevens van de Zeeland heeft onderzocht. Deze prognose is op 18 december 2012 door het College van Gedeputeerde Staten van Zeeland vastgesteld. De bevolkings- en huishoudensprognose volgt de prognose van 2009 op en wijkt op enkele punten af van de vorige prognose zowel op provinciaal als op gemeentelijk niveau. Zeeland heeft vanaf 2020 te maken met minder inwoners

[banner]

De nieuwe prognose voorspelt dat er in Zeeland tot 2016 een lichte groei van het aantal inwoners zal zijn van ongeveer 381.500 inwoners naar ongeveer 383.000 inwoners. Daarna vindt er een lichte daling plaats. Tussen 2020 tot 2030 zal het aantal inwoners dalen met ongeveer 5000 en tussen 2030 en 2040 met ongeveer 17000 inwoners.

Volgens de nieuwe prognose neemt het aantal jongeren in Zeeland licht af, het aantal inwoners tussen 30 en 60 jaar sterk af, en het aantal inwoners tussen 60 en 80 jaar sterk toe. Het percentage 80-plussers gaat zelfs verdubbelen komende jaren. Oorzaak hiervan is dat de omvangrijke 'babyboom' generatie de komende jaren een leeftijdscategorie opschuift.

De ontgroening vindt vooral plaats tot 2020, daarna blijft het aantal jongeren gelijk. Ten opzichte van de vorige prognose verhuizen er nu minder gezinnen naar Zeeland. Grote steden zijn steeds beter in staat gezinnen vast te houden met een aantrekkelijk woonmilieu en voorzieningenpakket. Ook is merkbaar dat Zeeland steeds minder aantrekkelijk is voor hoogopgeleiden. Hierdoor ontstaat zelfs een scheve verhouding man-vrouw in de leeftijdscategorie 18-29 jaar.

In alle regio's in Zeeland blijft het aantal huishoudens tot 2020 stijgen en gaan ze na 2025 dalen. In Zeeuws-Vlaanderen en Schouwen Duivenland zal de daling van huishoudens het eerst optreden. De huishoudensgroei zal voornamelijk bestaan uit oudere één-persoonshuishoudens. Qua leeftijdsgroep daalt het aantal huishoudens tot 60 jaar, het aantal huishoudens met hoofdbewoners ouder dan 60 neemt toe. Door een verwachte toename van de arbeidsparticipatie blijft de beroepsbevolking tot 2020 stabiel, daarna zal de beroepsbevolking krimpen. De verwachting is dat de beroepsbevolking tussen 2020 en 2030 met bijna 10% zal afnemen. De beroepsbevolking van Tholen blijft qua omvang op gelijke hoogte, in de andere regio's wordt een daling verwacht. De daling is relatief het hoogst op Schouwen Duivenland (15,7%) en in Zeeuws Vlaanderen (15,2%). De daling is lager op de Bevelanden (5,7%) en op Walcheren. (5,6%).

De bevolkingsontwikkeling van de Zeeuwse regio's verloopt in Zeeland van oudsher verschillend. In de regio's Zeeuws-Vlaanderen en Schouwen-Duivenland zet de ingezette daling van de bevolking in licht tempo voort. De regio's de Bevelanden en Walcheren zullen licht groeien tot ze hun piek bereiken tussen 2020 en 2025. Ook Tholen blijft voorlopig groeien.

Meer nieuws